19. јануар 2013.

Матићев завојни пут

Никад му није било јасно зашто се звао Матић. Био је један од оних људи са два презимена, додуше доста непознатији од појединих Милића, на пример. Као мали волео је трамваје и увек гледао да се што мање креће у сенци. Сенке су га помало плашиле, све осим сенке трамваја јер би трамвај увек угледао пре него што баци сенку на њега, обрадовао би се и више не би обраћао пажњу на сенке. Љутили су га људи који се гурају да уђу у трамвај чак и кад је он препун. Имао је неку врсту саосећања са трамвајима.

Једном, када је био мало старији, кренуо је пешице, сам. Трамваја више није било у околини, зато је ишао пешице. Привлачио га је Дивљи запад, видео га је на филму и ко зна где би завршио да се није определио да трамваје повремено замењи коњима. У касу или у галопу, било му је свеједно. Пешице је допутовао до неког оближњег села и пронашао одговарајућег коња за себе. Ни премалог, ни предивног, само - коња. Звао га је Тим. Цигани су му се смејали, био је то необичан пар живих створова, Матић и Тим.
И тако су Матић и Тим наставили да путују заједно. Свраћали су успут у којекакве крчме, како би се Тим назобао, Матић наждрао, како би Тим добио кофу воде, а Матић две-три кригле пива или бочицу рума, затим ту преспавали и наставили даље раном зором. Требало је стићи до тог места. Запад је далеко, Дивљи запад још даље.

Крећући се ка западу, налетали су на разне планинчине и удолине. Све је то Матић прејахао на Тиму. Да је Тим јахао на Матићу, не би имало никаквог смисла. Углавном, више пута су их пресретале разне уличне банде, које су у Матићевом крају биле ретке, али што се више кретао ка западу, то је постајала редовна ствар. Зато је Матић морао да откупи пар забрањених ствари - један револвер, одређену количину муниције за њега, пар ножева, од којих је један био прави гусарски, други мањи, "швајцарац", за све прилике... И шта ти ја знам, не разумем се у оружје, али знам да је понешто чак успео да ућари од тих уличних банди. Матић, после свега, и није био тако лош револвераш, али да му није Тима, давно би му већ црвићи глодали кости.

При самом крају свог пута, када је требало прећи још једну планинчину пре силаска у долину и одласка на трајект који би га однео далеко одавде (Матић је био из Европе, сконтали сте већ?), пресрела га је још једна гомила неандерталаца. Нису то били они прави неандерталци, већ сам их само ја тако описао. Углавном, њихов вођа је био поприлично гадан, и кад је Матић успео да им како-тако утекне, а затим убије његова три бандита из шест покушаја, вођа (Црвенорепи су га звали, ваљда због косе коју је једном приликом умочио у буре с кечапом) својим ножем погоди Матића у руку, тек пре него што је успео да поново допуни буренце.

Наравно, Црвенорепи је страдао том приликом, али Матић је крварио. Подвезао се некако шалом који је дотад носио око врата и рекао Тиму да га носи, наравно, ка западу. Срећом, налетео је на радњу фармацеута и успео да погледом убеди једну дивну младу (беше јој неких 40 лета) апотекарку да му сипа онај жути прашак за ране, како би наставио даље. Имала је довољно завоја да може да га претвори у мумију, али му је око руке намотала само онолико колико је требало. На крају крајева, апотекарке у овом крају биле су изврсне у пружању прве помоћи.

До трајекта остаде још само времена да се окрепи бочицом рума. Нешто тог рума дао је и Тиму, јер није имао воде. Тим је радосно поскочио, ваљда му је пријала промена пића. Шта је било даље с њима, ја сада не знам, побегли су у Америку и док не чујем вести са запада, нећу вам даље ни причати. Али, чисто да се зна, познајем једног Матића и његовог коња Тима.

3 коментара:

 1. "Да је Тим јахао на Матићу, не би имало никаквог смисла." Odavde sam se oduševio. Što bi rek'o onaj iz Djanga - "You had my curiosity, but now you have my attention."

  Postavlja se logično pitanje. Ili dva. Prvo: "Da nisi nedavno (ili davno) čitao Autostoperski vodič kroz galaksiju"? I drugo: Piješ li, pušiš li, duvaniš li (ako me razumeš)? :D

  Kako god bilo, želim da znaš da imaš moju punu podršku što se ovih divnih ostvarenja tiče. I nek ih bude što više u budućnosti. :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Не знам, још не стигох да одгледам Ђанга, иако га имам на плејлисти већ неколико дана. Или Џанга. Не знам како се чита :-/

   Да се вратимо на тему, у последње време скоро све што сам читао била су твоја дела. Вечерас сам кренуо "Mother Night" и задовољан сам уводом, али нисам стигао даље одатле, вечерас гледамо "Ахила и корњачу", па ћу потом да наставим. Аутостоперски нисам читао још увек :( Друго, пијем повремено и у поприлично ограниченим количинама. Добро, Нова година је била изузетак :)

   Хвала ти, данас сам случајно налетео на новог лика, не знам где ће се појавити, али је тотално кул. Надам се да ће их бити :D

   Избриши
 2. slatko me nasmeja i izvoza :) Bravo za Matića...mada Matić ne bi bio Matić da ne bi Tima :)
  Ako čuješ još šta o njima, ne časi časa, no javljaj :)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive