19. септембар 2012.

Осам (8) начина да упропастите започети пројекат

У време кад велика вода налети, запуни чепове и крене да носи носеће стубове, важно је очувати стабилност грађевине. Исто тако, кад на вас навале рокови, захтеви, промене, важно је очувати прибраност и сачувати структуру пројекта. Пошто је такво време увек, ја вам доносим осам начина како да најлакше упропастите свој пројекат (или - ствари које не треба да радите).

1. Чувати све податке у глави


Знам да сте паметни и да све волите да памтите. Знам и да имате изузетне организационе способности. Знам и да увек знате где вам се шта налази, шта кад треба да урадите, кад имате који састанак, које су одлуке донете, који су вам следећи захтеви и колико вам је времена остало. Зато Вам и кажем - немојте никад ништа бележити, документација Вам је непотребна ако желите да Вам пројекат не успе.

2. Тврдити да су захтеви једноставни


Као што рекох - знам да сте паметни. За Вас су задаци једноставни, Ви ћете све то зачас завршити. Десет-петнаест минута посла и ето га - завршен посао. Без много труда и муке. Никада не налећете на камен спотицања, никад Вас ништа не спречава да завршите нешто, никада не грешите, све тече глатко, као подмазано. Зато слободно кад Вам се чини да је захтев једноставан, гледајте да га допуните са још десетак захтева, чисто да Вам не буде досадно. Тако ћете најбоље испунити време предвиђено за рад. И још неколико месеци ван рока.

3. Радити више од једног задатка истовремено


Знам и да имате супер-моћи. Ви сте бржи од свог рачунара, можете да извршавате десет операција истовремено, попуњавате табелу, уписујете време, завршавате писање пословног писма, ћаскате са сарадницима, фотокопирате последњи део спецификације и гледате слике са летовања своје комшинице на Фејсбуку. Наставите тако, завршићете у болници, а сви Ваши пројекти на отпаду.

4. Учестало прекидати рад због хитне потребе за комуникацијом


Да, баш морате да поставите то питање сад. Ако га сада не разрешите, нећете моћи да наставите са оним другим делом. И то је у реду, поставите га. И друго, и треће. До следећег састанка разрешите сва питања, да би састанак био бесмислен. И, наравно, да бисте још безброј пута изгубили фокус и враћали га назад. Пут до пропасти загарантован.

5. Занемаривати трошкове


Ах, није то ништа. Осим што имате бесконачно времена, имате и бесконачно пара. Да не помињем људе који ће све то да заврше, ако не радите сами, наравно. Ко још ради сам у данашње време. Нико од њих не мора да буде плаћен, само да се све уклопи у ту вашу процену буџета. Шта ће вам и топли оброк? Можете и само са једним доручком дневно да прегурате све.

6. Одлагати доручак/ручак/сан кад сте гладни или Вам се спава


Кад смо већ код доручка, ако сте гладни, немојте да једете, сачекајте док завршите цео задатак. Ако Вам се којим случајем спава, и више не видите прст пред оком, слободно наставите да радите даље док не заспите на радном месту. Неуспех загарантован, бићете мртви психички и физички, а можда Вам припрети и отказ. Немојте планирати своје паузе, радите пуно радно време и прековремено без престанка. Видећете, биће Вам супер.

7. Прихватати нереалне захтеве


Дописујте се са шефом или клијентом. Све што му падне на памет, без обзира на то колико "држало воду", колико се то уклапа у тренутни дизајн и колико тога мора да се промени по свим ставкама пројекта, Ви ћете то уклопити. И стићи ћете да реализујете без промене рока и буџета. Стићи ћете, чак и кад се мора урадити на лицу места, тик пред презентацију. Све ће бити савршено. Не.

8. Губити приоритет из вида


Ако је данас требало да урадите нешто хитно, а поред тога имате још пет ствари које бисте баш волели да радите, преоријентишите се на тих пет ствари. Није битно чак ни кад је хитно, важно је да је Вама добро. Ако Вас је нешто омело и скренуло са пута, наставите странпутицом. Приоритети нису важни, они су само ту да нас гуше.

Ето, лепо сам Вас саветовао, ви крените да примењујете све ово ако желите да пропаднете. Иначе, размислите како се изборити против овога. Неке ствари је мало теже избећи, али ако се добро организујете, све ће бити како треба ;)

Нема коментара:

Постави коментар

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive