26. фебруар 2012.

Закон по закон...

Не знам колико сте приметили, али у последње време један за другим наилазе предлози којекаквих закона који се тичу слободне комуникације. То је сад постало толико учестало да чим се један закон некако обори, повуче, одложи или шта год, наилази други, са још вишим нивоом проверавања, цензуре и кажњавања. Не звучи више ни невероватно, али је истинито да се сваким даном морамо све јаче одупирати свим покушајима да се неке ствари легализују и да се успостави потпуна контрола над свим средствима за преношење порука, посебно над оним које још увек није потпуно освојено - Интернетом.

Иза свих ових покушаја махом стоје корпоративни лобији и владе држава које их уводе, махом њихове тајне службе. Јасно да уз потпуну контролу неког комуникационог канала губимо право на било какву грешку. За било какав "неподобан" садржај ту су казне, од потпуног одсецања од света (укидањем комуникације и одузимањем средстава), преко гомиле новца до робијања. Јасно да је следећи ниво (после увођења контроле комуникације, а у земљама где званично не постоји) поновно озваничавање вербалног деликта и пооштравање казнене политике.

Заједница се грчевито бори. Широм света исказују се протести, потписују петиције, пишу писма, шире вести, нападају сајтови. Људи излазе на улице, популаришу идеју очувања комуникације, држе трибине и практично "описмењују" необавештене. На све могуће начине спречавају се изгласавања нових аката који би унели поремећај у слободну мрежу.

Слободу морамо ценити и бранити свим силама. Информациони рат траје. Не смемо дозволити да појединци преуму контролу.

Придружите се активностима у свом граду или на мрежи. Активирајте се. Придодајте се већини. Не дозволите да слобода комуникације буде укинута.

Нема коментара:

Постави коментар

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive