02. фебруар 2012.

Проблеми са схватањем

Знате оно кад нешто покушавате да разумете, али вам никако не полази за мозгом? Има таквих ствари доста, обично је недостатак подразумеваног предзнања проблем с тим. Нпр. узмеш да учиш нешто и посматраш и бленеш и све нешто мислиш, а никако да схватиш због чега је то тако. А тако је због нечега што си пропустио да узмеш у обзир или што уопште ниси ни знао.

Такви су и неспоразуми. Једна страна види причу на свој начин, друга на неки потпуно други. Свака страна види оно што види и на основу тога закључује о ситуацији. И онда кад један закључи једно, други друго, долази до неспоразума. И нико не разуме зашто га овај други не разуме. То је једноставно тако.

Док одрасташ, терају те да се ставиш у кожу оног другог и да онда размислиш да ли би све исто урадио. Стављање у туђу кожу може да буде савршена ствар за контролисање реакција. Неки људи то користе, неки не. Код оних који то користе временом се може јавити нагомилани отпор према свему што су истрпели а да нису одреаговали јер би се онај други осећао лоше због њихове реакције. Онда долази до проблема.

С друге стране, неки људи уопште не умеју да се ставе у туђу кожу. Једноставно, колико год покушавали, увек постоји она културолошка препрека која их спречава у томе. Тешко је замислити све услове које је друга особа доживела и утицаје које је претрпела док није дошла до ситуације у којој је сада. Није лако замислити шта јој је у глави ако нисте живели живот који је бар мало налик њеном. Тешко је то учинити ако сте и живели тако, али сте то некако заборавили и започели нешто ново, одједном, као кад заволите боранију или дуге гаће... Заборавите како је бити с оне друге стране. Знате да сте се с тим изборили, али не знате како и у ком тренутку.

И онда неспоразум. Кад нико ништа не схвата. Један од највећих проблема данашњице. Може се уклонити само разговором, копањем и истраживањем до самог узрока. А када се дође дотле, треба уклонити последицу и учинити све да се тако нешто више не понавља. Треба напредовати, свако на свој начин. Увиђати ствари које су биле невидљиве и неразумљиве. Изводити закључке из ствари које нису биле познате. Стварати разумљиву слику о свему. Тешко, али увек могуће. Никад није прекасно за поправке. Некад се неке ствари не могу спречити, али се њихово понављање може предупредити, све помоћу правилног схватања.

Нема коментара:

Постави коментар

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive