29. јануар 2012.

Шта нам носе нови Гуглови услови приватности

Ваљда због претходног текста, добио сам предлог да напишем шта нам то доносе нови Гуглови услови приватности. Није да сам компетентан за ту тему, али сам залуђеник који чита све и могао бих да пренесем неке своје утиске. Разлог је тај што се мало подигла прашина око Гуглове подршке злослутном OPEN Act-u, који је нова алтернатива донедавно актуелних SOPA и PIPA закона против којих се толико борисмо.

У међувремену, дакле, Гугл је саставио нову Политику приватности и нове Услове коришћења, који ступају на снагу 1. марта 2012. Не знам да ли су по обичају поставили неки видео клип о томе, нисам претраживао јер сам штребер и не волим да ми замазују очи како је све фино и красно. Све се своди на исто што и некада, само што су данас корисници свесни последица својих активности, па их уговори више и занимају. Ево како новонасталу ситуацију види Keith Teare на TechCrunch блогу.

Један документ мења све


Ступањем на снагу ова два нова документа престају да важе сви услови коришћења и политике приватности који су до тада важили за било који производ који је у власништву Гугла. Комплетну листу тих производа можете видети овде, а различитих докумената у оптицају у овом тренутку је, по њиховим речима, 60 или више. На вас вероватно нису утицали сви, већ само они са којима сте се сложили када сте узимали појединачни производ. Од 1. марта, када се једном сложите са условима коришћења и политиком приватности, то се односи на сваки од ових производа. Евентуално, постоје додатни услови приватности за одређене производе, од којих су они експлицитно нагласили (не знам да ли их има још) Google Checkout (Google Wallet, апликација за електронско плаћање), Chrome и Chrome OS (претраживач и оперативни систем), те Google Books (библиотека и књижара).

Укратко о условима коришћења


Услови коришћења генерално не доносе ништа што већ није виђено у ранијим варијантама. То је стандардни уговор попут EULA (End-User Licence Agreement) који морате прихватити ако бисте да користите њихове услуге. Укратко: морате имати отворен Гугл налог (који је сада повезан са свим апликацијама), не смете кршити закон или уговор, користите услуге само у облику у коме су вам дате. Гугл не одговара за садржаје који су вам приказани, али је могуће да ће одбити услугу ако сматрају да је у супротности са законом или условима коришћења. Садржај може бити уклоњен и услуга одбијена ако постоји кршење интелектуалне својине. Не користите званичне Гуглове логотипе и друге симболе и немојте покушавати да погрешно интерпретирате другима услове коришћења и политику приватности.

Ако постављате садржај било где, дајете Гуглу право да тај садржај прилагођава својим услугама у циљу бољег приказивања. Неке садржаје можете уклонити, а неки ће остати чак и уколико је ваш уговор са Гуглом о коришћењу услуга престао (када сте затворили налог). Додатни описи дозвољеног садржаја и начина његовог преношења постоје за неке од услуга (нпр. Youtube, Blogger...) и уверите се да знате шта радите када их користите. За неки софтвер Гугл гарантује бесплатну употребу у циљу бољег коришћења услуга и "обезбеђује" редовна аутоматска ажурирања и побољшања (ако не желите овако нешто морате се побринути сами, пошто сви ауто-апдејтери аутоматски изнова подешавају свој рад после сваког апдејта).

Гугл стално модификује своје услуге, а повремено и важеће уговоре са корисницима. О модификацијама уговора корисници се благовремено обавештавају. Можете угасити свој налог кад год хоћете, а и Гугл може отказати уговор кад год хоће. Ако икада престану да испуњавају своје услуге, бићете благовремено обавештени. И за крај: Гугл није одговоран ни за какве губитке које су евентуално проузроковани коришћењем њихових услуга и производа. У крајњој линији ограничавају се на износ који сте им ви уплатили. Гугл није одговоран за ваше послове.

Ако прекршите уговор, а Гугл не предузме мере истог момента, не значи да неће у будућности. Редовно проверавајте услове коришћења за могуће измене због промена закона и додатака који се могу косити са оним што сте већ прихватили.

Политика приватности


Ово је вероватно оно због чега сте овде: шта Гугл ради са вашим дељеним и приватним информацијама. Паметно би било да прочитате све, али ако већ мора, ево неких занимљивих исечака.

Гугл зна све о вама, чак и оно на шта ви не обраћате пажњу. Информације скупљају на два начина: оно што им сами кажете (када отворите налог, упишете пар личних информација итд.) и оно што сконтају преко вашег коришћења њихових услуга (од тога који хардвер, оперативни систем, телефон (заједно са бројем телефона) користите, преко ствари које сте претраживали, особа које сте звали, порука које сте послали и примили, IP адресе, одакле сте дошли (онлајн реферали), где сте отишли, ваше физичке локације, нешто из локалног складишта података (преко HTML5 и других техника) па све до колачића и анонимних идентификатора). Једном речју, све што је икако дошло у контакт с Гуглом, врло вероватно је прибележено негде. И најбоље од свега - против тога не можете ништа практично!

Користе их да унапреде услуге. Сви ваши налози ће вероватно добити јединствену идентификацију као што је Гугл+ профил, уместо оних које сте досад користили. Комбиноваће информације како би вам показали рекламе које вас занимају, резултате претраге који су повезани с вашим пријатељима, подешавања језика на који сте навикли и све друго на шта сте пристали. Без вашег пристанка Гугл се обавезује да неће користити ништа што није наведено у званичној политици приватности (зато није лоше да је целу прочитате). Додатно, подаци о вама могу бити обрађивани ван земље у којој се налазите, јер је Гуглова мрежа сервера разапета по целом свету.

Постоји избор. Можете проверити шта све знају о вама, уклонити неке информације (не гарантовано и са дискова на којима је резервна копија), подесити рекламе које вам приказују, јавни приказ свог профила и томе слично. Можете блокирати и колачиће, али у том случају вероватно много тога неће радити како треба. Када делите нешто јавно, Гугл може индексирати то својим претраживачем. Евентуално неиндексирање можете додатно подесити. Својим приватним информацијама увек можете приступити, изменити их или их обрисати уколико закон то не спречава. Гугл може одбити да вам испуни захтеве који су из практичних разлога врло тешко изводљиви. Ако тако нешто упорно захтевате, може вам бити додатно наплаћено (све у границама нормале је бесплатно). Пример је брисање информације са свих дискова на којима су резервне копије.

Када се ваше информације деле са другим компанијама? Ако сте се са тим сами сложили, ако имате администратора домена који је за вас обезбедио налог (онда он има приступ том налогу), ако одлазе на екстерно процесирање (код Гуглових повереника који се тиме баве и подлежу уговору о приватности и другим мерама поверљивости) и из правних разлога - ако се против вас из неког разлога поведе сумња о кршењу закона или уговора, укључујући покушаје наношења штете Гуглу и другим корисницима. Неличне информације (које с вама не могу бити јединствено повезане) Гугл може делити са другим партнерским компанијама, као и јавно. У случају да Гугл промени власника, политику пословања, услове коришћења и друго, бићете благовремено обавештени о томе и Гугл ће се потрудити да очува поверљивост и заштиту свих поверених информација.

Сигурност информација. Гугл се труди да спречи сваки неовлашћени приступ, измену, губитак или брисање информација које сте му поверили. Услуге се углавном провлаче кроз SSL (не пише верзија, али се надамо да је најмодернија варијанта), нуди се верификација у два корака (Гугл вам при логину шаље сигурносни код који морате укуцати), физички услови се стално побољшавају (уз неизбежне чуваре), а приступ информацијама имају само запослени и агенти који процесирају те информације и који су под строгом уговорном обавезом о поверљивости, те могу бити отпуштени и дисциплински гоњени (о томе не пише ништа подробније).

Ова политика приватности примењује се на све Гуглове производе, осим ако није другачије наглашено при првом коришћењу тог производа. Као што је горе наведено, Новчаник, Књиге и Прегледач (и ОС) имају додатне праксе у вези са приватношћу.

Ето, толико о томе, трудио сам се да будем кратак, а да пренесем што је више могуће. Можда вам је лакше било да прочитате уговор, али ако га нисте разумели ни после читања овог текста, поставите питања. Ако их поставите мени, потрудићу се да сазнам одговоре, а ако их поставите Гугловом центру за помоћ, можда ћете пронаћи оно што сте тражили.

4 коментара:

 1. Ма хаос су нам направили. Не знам, ал' чини ми се да ил' још није почео рат, ил' смо га већ изгубили. Јебига, не знам какав протест ил-шта-год треба да буде па да Гугл поново промени услове о приватности.

  Мислим да ћу да одем на планину и да узгајам овце. Јебеш ово. :)

  ОдговориИзбриши
 2. Баш циркус. Ма, почео је одавно, али тек сад треба да се води. Још главни адути нису извађени, бар не са наше стране.

  Нису они мењали ништа битно, све је ово већ маторо, и само су прежвакали мало. Читао сам већ оне старе услове, нема неке разлике. Добар си ти дечко, бори се ;)

  ОдговориИзбриши
 3. Stigao mi je uredno pre tri dana mail od Googla, sa obaveštenjem o promenama i uslovima i čudima. Sve fino objašnjeno, nacrtano... isto sranje, drugo pakovanje (izvin'te na izrazu). :)
  Zanima me svašta, pa sam i to sve redom pročitala, čisto da vidim o čemu se radi, i stvarno ispade da drastičnih promena nema.

  Jedino pitanje je da li se smatrati srećnim što znaš da jeste nemoguće obrisati išta sa neta, ili je bolje onima što veruju da je dovoljan klik na x.

  ОдговориИзбриши
 4. Питање је на месту, још увек нисам пронашао одговор. Мислим да је боље нама који знамо такве чињенице, јер их можемо искористити за себе. А можда, с друге стране, кад би сви то знали, не би ни долазило до таквих појава. Опет, људи се навикну на све и брзо заборављају старе бриге пред налетима нових, а то у случају чувања приватности није баш паметно.

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive