22. јануар 2012.

Протести, одлагање, тужбе

Богата недеља за нама у онлајн свету, бар што се тиче ствари о којима сам већ писао.

Битне ствари:

- SOPA је скинута с дневног реда на неодређено, вероватно је гурају на дораду, па ће покушати поново. Помрачење, петиције, и још пар ствари уродиле су плодом за сада.
- Megaupload је угашен, Анони су спровели своју највећу акцију икада, Megaupload је поново подигнут, на другом серверу.
- Станфордови курсеви заказани за 23. јануар померају се на неко време, док се, како кажу, среди администрација.
- СОКОЈ прети тужбама свима који позивају на бојкот музичког динара, укључујући Млађана Динкића. Александар Благојевић јавно позвао на бојкот све грађане.

Да кренемо редом.

PIPA још није мртва, али SOPA је за сада угашена. Пошто се издешавало све што се издешавало. Прво су хиљаде сајтова, од којих су водећи, рецимо, Wikipedia (због које је било највише галаме), Google, reddit, WordPress, Boing Boing и блог који управо читате (:Р) онемогућиле своје функционисање на један дан. То је изазвало поприличну галаму, нарочито што се Википедије тиче, јер она просечном човеку треба 20 пута дневно за све и свашта. Много потписа на више петиција, мејлова, телефонских позива и приватних посета сенаторима допринело је томе да подршка овом злочиначком закону буде оповргнута. Чак и неки спонзори су се окренули против њега.

Не лези враже, FBI и министарство правде САД одлучили су да покажу ко је газда. И показали су. Без SOPA, дан касније, угашен је Megaupload, а двојица власника ухапшени на Новом Зеланду по њиховом налогу. Ако одете на megaupload.com, прочитаћете за шта их све терете. Ово је наишло на бурну реакцију Интернет јавности, предвођену Анонимнима, који су врло брзо организовали DDoS напад на терористе. Те ноћи било је практично ратно стање, на твитеру (који је скинуо водеће хештагове са трендова) могао се пратити напредак. Пали су (извор): Department of Justice (Justice.gov), Motion Picture Association of America (MPAA.org), Universal Music (UniversalMusic.com), Belgian Anti-Piracy Federation (Anti-piracy.be/nl/), Recording Industry Association of America (RIAA.org), Federal Bureau of Investigation (FBI.gov), HADOPI law site (HADOPI.fr), U.S. Copyright Office (Copyright.gov), Universal Music France (UniversalMusic.fr), Senator Christopher Dodd (ChrisDodd.com)
Vivendi France (Vivendi.fr), The White House (Whitehouse.gov), BMI (BMI.com), Warner Music Group (WMG.com).

Припрећено је гашењем Фејсбука ако се за два дана не обустави сваки корак ка доношењу SOPA. Колико је ово имало утицаја, не зна се, али у сваком случају, SOPA је одбачена до даљег. Борба се наставља.

Станфордови курсеви од јануара се померају на неодређено, и овај мејл могли су примити сви који су се до сада пријавили. Ја сам, конкретно, примио 2 - један у вези са ДАА (до сада преко 50000 пријављених), један у вези са Криптографијом (до сада преко 58000 пријављених). Све ово уз извињење, јер је, изгледа, дошло до проблема техничке и административне природе. Јасно, бесплатно дељење знања ће ускоро бити илегално у САД.

На домаћем терену, пошто је Млађан Динкић позвао на ревизију музичког динара и коефицијената под којим СОКОЈ наплаћује свој харач, СОКОЈ је с друге стране најавио да ће тужбу поднети против сваког, макар био и званичник Владе Србије, ако буде позивао на непоштовање овог закона. Убрзо потом стигао је одговор капетана Пиратске партије Александра Благојевића у коме позива све људе на бојкот, уз образложење које можете прочитати на линку који сам оставио. На истом линку је и гомила материјала зашто све ово није добро и које су идеје да се проблеми те природе реше.

Толико у данашњем недељном извештају. Хвала на пажњи!

1 коментар:

  1. I to kakva perspektiva! Toliko toga značajnog se dešava zaista, za sve nas koji obitavamo u sajber svetu!!!

    ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive