15. јануар 2012.

Станфорд онлајн летњи семестар

Данас вам представљам онлајн курсеве универзитета Станфорд из неколико различитих области (конкретно, највише из рачунарских наука, али ту су и предузетништво, медицина, цивилно инжењерство, електроинжењерство и комплексни системи са укупно једном трећином удела).

У питању су бесплатне онлајн варијанте универзитетских курсева, у видео формату, уз додатак тестова и могућност постављања питања предавачима и другим студентима. Једино што не стичете је право да на основу онлајн курса добијете бодове на самом факултету. Све видео материјале можете гледати кад год желите, тј. варијанта гледања преноса предавања уживо није обавезна.

Курсеви почињу махом почетком летњег семестра, односно од друге половине јануара, а неки и касније, чак и крајем фебруара. За сваки појединачни курс отворена је страница за пријаву са детаљним информацијама о областима које се обрађују на курсу, предавачу који преноси знање, потребним предзнањима, често постављеним питањима, формуларом за пријаву и линковима до свих осталих тренутно доступних курсева.

Курсеви се држе на енглеском. Због интересовања за превођење на друге језике, постоји могућност да ће се појавити титлови на неким другим језицима, али не верујем да ће тако нешто бити подржано за српски. Дакле, опет је потребно познавање енглеског језика на основном нивоу уз добро познавање терминологије предмета који се изучава.

Ево како су курсеви подељени (по курикулумима којима припадају):
Посетите ако вас нешто интересује, проверите да ли вам одговара и пријавите се док још има времена. Ако се питате о мом избору, пријављен сам за криптографију и теорију игара, мада би ми добро дошле још неке ствари, али не могу постићи све због осталих предмета на факултету. За крипто сам се пријавио више из радозналости, да бих упоредио њихов начин рада са нашим. О теорији игара у принципу знам врло мало.

Да додам да никад није касно за усавршавање и учење нечега новог и надасве интересантног :) Само упрегните вољу, и на коњу сте!

3 коментара:

 1. Prijavih se za Anatomiju, između ostalih predmeta. :-)

  ОдговориИзбриши
 2. Ладно анатомија, нисам ни размишљао о томе :D Видео сам да си се пријавио и за ДАА. Ја више и не знам шта сам све пријавио, кад крену да стижу мејлови, биће весело :D Има једно 5-6 ваљда.

  Откуд баш за анатомију? :)

  ОдговориИзбриши
 3. Bilo mi interesantno, pa sam se usput prijavio i za Anatomiju. :-)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive