02. јануар 2012.

Савршена стварност

Осврнем се, понекад, на поднаслов блога. Знате ли причу о њему? Настао је негде у оно доба када сам упао у проучавање свакаквих животних мудрости, источњачке филозофије, медитације, слободног духа и томе слично. Негде у то време био је актуелан и феномен "365 лепих дана" и форсирање оптимизма које су неки осуђивали, многи хејтовали, а други прихватали као неминовност живота у Србији.

У то време, изнад свих текстова, а испод наслова, стајала је "порука дана", реченица која је била нешто као савет из колачића судбине, или томе слично. Порука је промењена више пута, да би на крају била сведена на оно што сада пише.
Креирајте савршену стварност за себе и уживајте у њој.
На последњем драстичном редизајнирању блога, одлучио сам да то постане мото којим ће се блог водити, и текст је прешао у поднаслов.

Постоје разни људи, свако од њих има свој живот. Не постоје два иста живота. Сваки живот зависи од неких других. Универзум је једна велика хармонична целина, и наши животи су део те хармоније. Све што се дешава, дешава се да хармонија не би била нарушена. Хармонија је савршенство.

А шта је ваша савршена стварност? Како је креирати? Мислите о томе. Дубоко мислите о томе. Дубоко мислите само о томе.

Размишљајте о томе док сте у шетњи, размишљајте о томе док путујете, размишљајте о томе док разгледате излоге. Размишљајте о томе пред спавање, или за време оброка.

Да ли знате шта вам је заиста битно? Да ли сте препознали без чега бисте сутра савршено добро могли да функционишете? Ја вам нећу дати никакве смернице, оне су за свакога другачије. Уместо тога, мој задатак је да вам дам задатак и да вас наведем да размишљате.

Јесам ли ја решио тај задатак? У теорији - да. У пракси - не још. Зашто? Зато што решавање тог задатка захтева време. Не 10 минута (да скокнем до тоалета), не 4 сата (да одрадим испит), не годину дана (да дочекам рођендан). Решавање тог задатка траје целог живота. Коначно решење не постоји, постоје само довољно добра решења. Мењаћете услове и параметре сваког дана. Можда ћете нешто убацити, можда ћете нешто избацити, нешто изменити. Није то важно. Важно је остати на истом путу, корачати само право и имати исти циљ у глави. Креирати савршену стварност за себе и уживати у њој.

4 коментара:

 1. Да, свиђа ми се. Морам признати да су ми читаве серије твојих прошлогодишњих постова остајале у добром смислу нејасне. Можда због скраћеница и израза које си употребљавао. Ово ми је много ближе :) Срећно. Задао си себи у прошлом посту амбициозан задатак :)

  ОдговориИзбриши
 2. Драго ми је да ти се свиђа. Ако имаш нешто неразјашњено, слободно питај, можда ти могу помоћи у тумачењу :D

  Хвала, потрудићу се да га остварим до краја :)

  ОдговориИзбриши
 3. Super je zadatak. Naročito jer ljudi prečesto dozvole da ih dnevne obaveze i neugodnosti (ono što nisu problemi, ali se tako zove da bi zvučalo bitnije) "zateraju s kursa". A, ne bi trebalo.

  I, srećno sa novim režimom. :)

  ОдговориИзбриши
 4. Током године писаћу још о овоме, јер мислим да људи заборављају (неки никад нису ни знали) како да раздвоје битно од небитног, и како да помирљиво прихватају оно против чега се не могу изборити. Што се мене тиче, пробаћу да изгорим колико могу и да из свега што радим извучем поуку. Хвала на подршци! :)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive