30. јун 2011.

#SMDay 1: О цензури

Данас је Дан друштвених медија, на Твитеру #SMDay. Некада ми је ова скраћеница могла значити свега две ствари, ето, увели сте још једно. Углавном, ово је први у низу текстова које ћу данас објавити, а који садрже моју поприлично уопштену рекапитулацију актуелности последњих дана (или недеља, мени време, нажалост, све мање значи). Како је сваког чуда три дана доста, вероватно ћете препознати застарелост тема. Сигуран сам, пак, да неке теме не могу застарети.


Почећу од цензуре коју свуда у свету велики полако угуравају кроз мале вратнице. Код нас се много причало о томе када су МУП и Теленор потписали споразум о безбедности на Интернету, а који се односи на блокирање сајтова који садрже елементе сексуалног злостављања деце, у циљу спречавања ширења "илегалне дечије порнографије" (Дачић).

"Теленор је иницијатор споразума и показали су спремност да заједно са нама раде на решавању проблема илегалне дечије порнографије. Позваћемо и друге оператере да учествују у акцији, јер нам ништа не значи да покријемо само део Интернет мреже у нашој земљи", рекао је Дачић.


Резиме:
1. Дечија порнографија је свуда илегална (не контам зашто је нагласио то, али тотално је небитна та ситница)
2. МУП потписује споразум са Теленором ван било каквих законских аката - државна институција даје себи за право да некоме (у сарадњи са приватном компанијом чији су корисници грађани Србије) укида слободан приступ Интернету (који је уврштен у основна људска права и све земље потписнице Декларације УН о људским правима и Европске конвенције о људским правима (требало би да) омогућавају широкопојасни приступ Интернету) и поставља полицајце који ће вас надгледати
3. Не ради се на уклањању таквих садржаја са Интернета и хватању криваца (кривци се ту и тамо хватају, по томе је наша полиција позната, али то су заиста ретки примери)

Да се разумемо - било какво злостављање деце је најгнуснији могући злочин и заиста не постоји довољно добра казна за кривце. То је неоспорна чињеница и свако ко тврди другачије има неки проблем у глави (сећам се једног случаја да је старијем човеку који је одједном постао педофил пронађен тумор на мозгу, и када је он отклоњен - човек се вратио у нормалу; нажалост, то деци није помогло да избришу трауме). ЗАТО је важно борити се против овог проблема на свим могућим нивоима.

Међутим,
оно о чему причамо не може бити вид борбе против злостављања деце. Сакривање проблема НИЈЕ решавање проблема. Блокирање приступа тим сајтовима НИЈЕ начин да се решимо ЉУДИ који то раде. Заштитити нашу децу да не набасају на те сајтове? Како уопште једно дете може доспети тамо својом вољом? Треба радити на системској едукацији сваког становника ове државе; не, сваког становника света. Деца морају знати како се треба понашати на мрежи и у какве проблеме их непоштовање одређених правила може увалити. Не заваравајте се - данашња деца су деца која одрастају на мрежи и све ово им је много ближе и познатије него вама. Једино проблеми нису.

Даље, МУП се обавезао да редовно доставља Теленору списак "неподобних" домена. Ово је још једна проблематична ставка: на исти начин ће једнога дана блокирати нешто друго, а ми ћемо то својевољно прихватити јер смо навикли на постојање "прихватљивог" и "неприхватљивог" садржаја. Да ли вам је ово познато? Интернет није телевизија, Интернет није радио, Интернет нису новине. Оно што је тамо "смело" (не би требало, али је устаљена појава), на Интернету је недопустиво.

Даље, на РТС-у су коментари на ову вест цензурисани, на крају је испало да их је само 3 (многи су се жалили на овај проблем). Звучи познато?

Још једном, основно људско право. Размислите...


Још пар текстова у вези са овим:
Државна ЦЕНЗУРА на корпоративна врата (Пиратска партија)
Не желим да убијам, желим да живим ("Све оно што имам да кажем")

Нема коментара:

Постави коментар

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive