18. мај 2011.

Планирање је незаменљиво

Јутрос сам планирао двоминутни пост, али сам схватио да је то превелики залогај, чак и за мене.

Знате, пишем оне TO DO листе. Користим TeuxDeux, искрено - прво ме привукао назив, онда и минималистички приступ и крајње једноставна употреба... Лепо је написати све што треба да урадиш и имати то пред собом у сваком тренутку. Пошто је једна од првих дневних рутинских активности за мене укључивање Google Chrome-а, TeuxDeux листа ми је, уз незаобилазни GMail, отворена аутоматски.

Знаш, пробудиш се, видиш шта си испланирао, то ти помаже да нешто не заборавиш, и кренеш да прецртаваш једну по једну ставку. Радујеш се томе. Нарочито је занимљиво ако уз то имаш и временска ограничења, па се трудиш да у оквиру њих одрадиш што више. Сваком задатку доделиш нпр. сат времена, или онолико колико очекујеш да ће ти требати за њега. Евентуално неки "термин" можеш променити или прескочити. На крају крајева, листа је ту да те подсети на план и да ти измери напредак.
In preparing for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispensable.

/У припремању за битку увек сам долазио до закључка да су планови бескорисни, али планирање је неопходно./

* Dwight David Eisenhower


Велики проблем је кад имате све до танчина испланирано, а онда се деси нешто непредвиђено... Нпр. олуја у току ноћи вас натера да искључите све могуће уређаје, па и телефон, и не добијете буђење на време. Тако сам јутрос окаснио са применама планова читавих 20 минута. Таман онолико колико сам планирао да искористим за јутарњу гимнастику :(

У току дана планови се мењају по неколико пута - додајете нове ставке, бришете неке непотребне, одлажете оно што није најхитније. Битно је ипак држати се неке основне структуре и најважнијих задатака. Уколико осетите да би нечему требало посветити више времена на уштрб нечег другог - урадите то истог тренутка. Боље је прецртати ставку и више је немати на листи, него оставити недовршени делић који сте могли стићи да урадите за само петнаестак минута.

Колико тога ћете стављати на листу зависи од ваше способности да памтите и контролишете своје дневне задатке. Ја често заборавим нешто после само пар минута - нпр. слуша ми се нека песма или добијем инспирацију за пост и, док се комп укључи, заборавим зашто сам га укључио и завршим на нечему стотом. Вечерњом ревизијом плана за сутра и јутарњим прегледом допуштате себи да се укратко упознате са планираним садржајима за тај дан и неке најбитније ствари задржите у глави.

Планирајући ствари унапред спречавате евентуално заборављање битних ствари. Учите се да контролишете своје време на најкориснији начин. Посматрајући прецртане и непрецртане ставке најлакше вам је да уочите колики сте прогрес направили. Сам процес планирања доводи до критичког осврта на оно што вам је преостало. Слагање ставки у прави редослед некад може бити добра загонетка. Размишљајући и решавајући је, истовремено се забављате, али и учите. На крају дана можете измерити колико сте далеко од циља и какве су вам реалне шансе за даље напредовање са задацима.

Добра ствар код TeuxDeux је да планирано а неиспуњено пребацује за следећи дан... Са слике видите како то изгледа, прецртане ставке сам исекао јер су на дну :)

Да ли ви планирате и колико? Да ли видите користи од планирања? Колико често остварите све што сте испланирали?

11 коментара:

 1. eh, sad, kad stignem da napravim taj TO DO, napravim pa križam. Inače toga ima na gmail-u, stikerima, papirima, rokovnicima.....
  totalno neorganizovana :( ali stižem ;)

  ОдговориИзбриши
 2. Lijepo što ti to tako možeš. I ja pokušavam, stvarno, ali sam potpuno haotičan. Pa onda nekako gledam da se iskobeljam živ iz svog tog pičvajza :)

  ОдговориИзбриши
 3. Kada sam počela da se bavim sistemom planiranja, primetila sam da su moji planovi vrlo ambiciozno nerealni i da su odstupanja znatna. Tako sam se tokom vremena podesila na neko optimalno stanje, tj. da ne zadajem sebi previše obaveza. Takav pristup mi je puno pomogao kada sam imala obaveze koje zavise samo od mene (studiranje i spremanje ispita npr.) i toga da li ću da se latim istih ili neću. Na žalost, i dalje mučim muku sa prokrastinacijom, tj. svim onim što me uopšte ne zanima da uradim. U mom slučaju to se najčešće odnosi na banalne stvari tipa da ne volim kućne poslove. Opet mislim da mi je planiranje svrsishodno sve dok imam širu sliku u glavi i dok se ne držim ko pijana plota svake stavke, jer uvek treba predvideti da će da iskrsne to nešto (a što si pomenuo u postu), a što može malo i da ti pokarabasi planove. Nekada mi i zasmeta rutina planiranja, pa je namerno sjebem. Eto.

  ОдговориИзбриши
 4. Нема шансе да планирам себи дан. Нити ми пада на памет. Када имам много обавеза, покушавам да сама себи то поставим као да није обавеза него успутња радња. Ако бих то озваничила на папиру, притисак би постојао. Кад год сам тако нешто записала, знала сам да то нећу урадити. Не треба ми листа да ме покрене.
  Хм. Моја другарица исто тако прави листу сваки дан по неколико пута. Не знам да ли 20% стварно испуни. Нисам још видела да се исплати прављење листа, обично је то заваравање себе.

  Али ако теби успева, само напред!

  ОдговориИзбриши
 5. Kako je to divno,poštujem svakoga ko planira i drži se svojih planova. Kod mene caruje haos, koji pokušavam da predsstavim kao improvizaciju, bez veze naravno. Ali, jednostavno, planiranje mi nikada nije išlo od ruke.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Временом сам научио да импровизујем. Гугл календар ми помаже да не испланирам две ствари за исто време (дан-сат), али генерално се јако тешко држим баш предвиђених интервала. Ето шта сам научио за ове 3-4 године :)

   Избриши
 6. @DobrilaM, пробао сам разне варијанте, и онај Tasks на GMail и папире и свешчице... Али ми је ово тренутно најпрактичније. Није да не постоји друга могућност. Само мислим да би требало да имаш јединствено место за записивање, за почетак. Нпр. као кад налепиш блокче на фрижидер и у пролазу запишеш шта треба да купиш кад се сетиш да је нешто зафалило ;)

  Милко, старо момче (:Р) и ја сам био хаотичан (још увек сам помало). За увођење реда потребно је много труда и стрпљења и мислим да се никада не може увести до краја, али се начин размишљања и функционисања постепено може изменити. Смирено, стрпљиво и организовано, корак по корак ;)

  Зверко, као што си написала, с временом се научиш да не задајеш себи немогуће задатке. Прокрастинација је највећи противник испуњавања обавеза, а самим тим и планова. Фино си објаснила то са широм сликом - иако је за концентрисање на једну ставку потребно скроз искочити из контекста живота, план и околности би морале бити савршене да би све текло баш по плану. Зато се планови мењају у лету, понекад из корена :)

  Олујо, покушао сам да бацим фокус на то колико је лакше записивати него држати све у глави, нарочито кад има доста тога да се уради. И те ставке такође можеш посматрати као успутне радње, као један нормалан ток. Ипак, ако ти то смета, боље ти је да радиш онако како си навикла. Што се тиче другарице - планирање тек ради планирања може имати сврху, чак и ако ништа не испуњава. Ко зна зашто она то ради. Ипак, мислим да треба тежити неком испуњењу од бар 60% :)

  Драгана, и они што имају планове често импровизују. Реткост је да заиста све тече глатко. Мени је интересантно кад неко може хаотично да делује и да то функционише, ја тако не бих могао. И за најпростије ствари, увек у глави имам алгоритам :D

  ОдговориИзбриши
 7. Ја сам пар пута покушао да се изорганизујем и испланирам, али безуспешно. Вероватно нисам имао довољно стрпљења и воље. Мада, било је и ту других проблема, јер ја нисам умео да проценим колико времена ћу потрошити на нешто. Планове сам писао у свесци, касније и на гугловом календару, али и једноставно није постојала навика да погледам то.

  Ако успеш у свом плану, даћеш ми савете па ћу покушати на лето поново али мислим да ни то неће успети. Волим што сам овако замлаћен. :D

  ОдговориИзбриши
 8. Хеј, Toмце :)
  Дугујем ти извињење, као и свим људима из блогосфере што ме није било. А није ме било што због лењости, што због стварних проблема. У поменутој лењости се и крије одговор на твоје питање са краја поста. Свиђа ми се како изгледа овај планер, а посебно ми је драго што подржава ћирилицу :)

  Приметио сам и посебну иконицу која ми се сада појављује уз адресу твог блога :) Како си то успео? :) Ако си већ негде објаснио, само ми дај линк :)

  Покушаћу да прочешљам твоју скорију архиву, да надокнадим испуштено.

  ОдговориИзбриши
 9. Auuuuu! Gde me nađe, čoveče! Kod mene ti je sve ko u vojsci, sve pod konac i sve do detalja organizovano. Uostalom, mislim da moj nadimak dovoljno govori o tome :)

  A, sad, realno.
  NIKAD nisam u svom životu napravila TO DO listu. Sve imam u glavi, zna ona šta treba, samo kenja. Ja ni ne znam da pravim planove. Mislim, kad bih imala nekog menadžera koji bi za mene sve planirao - ok. Možda bi uspelo. Ali sama da uzmem da planiram? Nema šanse. Haos je ono u čemu se snalazim i uvek sam spremna za bežaniju ako pripuca. Kakvo planiranj, bakrači! :)

  ОдговориИзбриши
 10. Иване, вежба, упорност, неодустајање... Први корак ка успеху :) Мада неки људи једноставно размишљају толико хаотично да не могу никако да се навикну на организацију. Један мој професор (какво чудо да између осталог предаје и организацију радног простора, знаш већ ко је :)) каже да превише организације и сређености убија креативност, али је превише неорганизованости погубно за било какву продуктивност.
  Један од разлога зашто сам узео баш TeuxDeux је што је већина других ToDo планера стриктна у вези са временом - тражи се одређени интервал итд. То може бити добро за оне који имају дневни распоред састанака или нешто, али за уобичајене активности је контрапродуктивно.

  Стефане, само полако, немаш никакву обавезу ни разлог да се извињаваш. Све је разумљиво, и блогери су људи :) Приметићеш да се доста тога изменило овде :)
  За favicon посети Blogging tips, мада ја тај ефекат код себе још нисам приметио, драго ми је да чујем да ради :)
  Лепо је видети те опет :D

  Џу, глава можда зна шта треба да ради, али што тамо неко рече (можда си и ти?), треба дупе да се дигне, с опроштењем :) Причам ја да теби фали мало организације у животу, али нема везе, схватићеш једног дана кад се смириш ;)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive