04. децембар 2010.

Није рандом пост

Ал' замало.

Спава ми се. Нисам могао да спавам више, а не видим прст пред оком. Можда сам се префорсирао мало, немам појма. Јутрос сам рано легао. Играо сам се са неким мање-више непотребним али мени тренутно екстремно занимљивим стварима, као што су садржине дигиталних звукова, видео клипова и слика разних формата (кренуо сам од gif и png, погледао сам jpeg а успут докачио алгоритме за компресију LZ77 и LZ78, и тако док сам то читао и проучавао прошла ми цела ноћ). Елем, ујутро ми баш дошло да уместо да легнем да спавам - кренем да реализујем Хафманово кодирање за дати улазни фајл на неки свој начин. Наравно, писао сам у C-у :)

Зауставио сам се негде пред исписом излазне датотеке, тј. кад цела она табела кодова (у облику једног линијског бафера) треба да се употреби на одговарајући начин. Онда сам отишао у кревет. Мислим да сам око 7 осетио неки земљотрес (немам појма да ли је био или је то од умора). Спавао сам негде до 12.30. Успут се нервирао (поново) око одласка на утакмицу, али то је друга прича.

Размишљао сам да Хафмана кодирам у ASM-у, не знам како би ми ишло. Нисам све осмислио још увек. Зезнуто је што се код заснива на битовима а адресабилна јединица је бајт, па мора све да се уклапа из делова, што је донекле и занимљиво, али је свакако више мука него задовољство. Но и за то сам већ пронашао пут, још то неко да искуца (ко ће ако нећу ја?) :)

Уместо овога, боље би било да мало радим ДАА и програмске преводиоце. Ближи се уторак.

Стиже бата данас. Бићу мало одсутан. Мислим да вам спремим нешто добро за среду. Изгледа да рубрика средом иде сваке друге недеље... :)

И да, надам се да вам се свиђа Томкаа, мало сам је дорадио ноћас. =)

2 коментара:

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive