03. новембар 2010.

Непотребна анализа: Теби

Као што рекох, остало ми је да испуним обећање дато пре две недеље, када је изашла непотребна анализа песме "Волим те баш такву". О чему се, заправо ради? Обећао сам Џангл Квин да ћу, по обављању "специјала" непотребне анализе, интерпретирати песму "Теби" на себи својствен начин.

Ова песма, коју изводи Мирослав Илић, изашла је на албуму инспиративног назива "Нови хитови", 1986. године. Мој најбољи машински пријатељ, претраживач Гугл, нажалост није успео да на основу мојих неколико различитих упита утврди ко је аутор дотичне песме, што не значи да он то не зна, него да сам ја можда постављао погрешне упите, иако себе сматрам поприлично experienced user-ом истог претраживача.

Дакле, текст:

Теби (Мирослав Илић)

Теби, која вечно чекаш
усамљена ноћи дуге,
теби, која знаш, а ћутиш,
да сам поред неке друге,

теби, која сузе рониш,
а не желиш да ја видим,
теби, која лудо волиш,
теби, којој ја се дивим;

теби песмом желим рећи
да ме боли твоја тама
и да ће ме савест пећи
за све што си била сама.

Реф:
Теби, моја верна друго,
моја срећо, моја туго,
теби даћу срце лудо,
све сам дао - немам друго.


За почетак - зачин (це)... Ова песма је изузетно популарна и рекао бих да припада евергрину наше народне музике. Пре 24 године била је нови хит (буквално и по наслову албума), али и сада је незаобилазна на свим манифестацијама и прославама где у обзир долазе романтика и плес - свадбе, годишњице брака, одласци у пензију, емисија "Све за љубав" итд. Погодна је за удварање, клечање на коленима и певање као серенаду уз тамбурице.

Но доста непотребних информација, само сам хтео да нагласим да није баш случајно зашто је Џу "налетела" на ову песму - има је свуда, мада не улазим у то како је она доспела до ње.

Кроз целу песму провејава обраћање и готово у сваком другом стиху појављује се једно "теби". Строфе су замишљене тако да се прво набрајају сви епитети који пристају уз њу и ситуације у којој се она нашла због њега. Тек последња строфа нам открива суштину, а рефрен се уклапа у све то у сваком тренутку - могао би да стоји на крају као четврта строфа, али се, уместо тога, појављује после сваке строфе као њен, опет, логичан наставак (да би песма била разумљива слушаоцу који не разматра песму са гледишта поезије). У то име усуђујем се да честитам аутору - створио је савршен метаморфни функционални склоп (како ово одвратно звучи, али има дивно значење).

Прва строфа одмах почиње негативно по њега - она вечно чека дуге ноћи, усамљена, док је он крај неке друге. Башка то - она никоме и не говори о томе, већ ћути и трпи. Она је савршено стрпљива, пуна разумевања за њега, макар то било и на њену штету. Прва строфа указује на величину жене и истовремено њену подређеност, послушност, верност и оданост мушкарцу, ма колико неверан и незахвалан он био према њој.

Друга строфа је наставак на прву - у тим ноћима, а вероватно и данима, док је он неверан - она у потаји лије сузе. Лије их и крије. Он не сме да зна да је она несрећна због њега. Не жели да му покаже да је слаба, да је повређена, да све зна. Труди се да истраје у својој намери да га задржи поред себе, да га не изгуби, а пати јер га воли. Толико га воли да је спремна на сваку жртву, спремна је да себе несебично да до краја, спремна је да пати до краја света а да у његовим очима и даље остане она иста, јака. И он то увиђа, стога јој се диви. Он је слаб и готово сигурно не би имао снаге за тако нешто.

И зато јој се обраћа песмом. Коначно, пошто је све увидео, он схвата ситуацију у којој се она нашла због њега. Сада и њега почиње да боли то што је сам чинио. Сваки тренутак који је она пропатила, он ће пропатити дупло. Увиђа своје грешке, сећа се свега што је она проживела са њим а без њега и то ће га гристи до краја живота, док своје не окаје грехе.

И маестрални рефрен - схватио је да све оно што се десило није ништа у поређењу са оним што му је остало са њом. И он је воли. Спреман је да са њом проведе остатак свог живота. Спреман је да за њу да све. И спреман је да јој поклони срце. "Срце лудо", оно непослушно које га је гонило свуда, сада га вуче њој, и он и њега поклања, тиме јој поклањајући остатак свог живота.

Остаје ми недоумица у стиху "све сам дао - немам друго", шта је то "све"? Да ли је могуће да је Он своје грешке увидео тек када је прокоцкао-потрошио-пропио-на било који други начин изгубио све што је имао, па се на крају враћа њој и поклања јој своје срце као једино што му је остало (сетимо се приповетке "Први пут с оцем на јутрење")? Можда је он сада другачији човек и сада јој, поред (могућег) материјалног које је имао са њом решио да јој преда и свој дух, своје срце, симбол љубави и апстрактног. Могуће је и да не зна шта више да јој да да би му опростила сву бол коју јој је нанео - ништа није вредно као срце, као сва пажња коју ће јој, напокон, поклонити после свега. У једној великој љубави која преброди све недаће и постане још јача, на крају није толико ни битно шта је од материјалног остало - када они једно другом поклоне своја срца, то је темељ једног новог и другачијег живота.

Ето, то је моје виђење ове песме, која ће, бар док се ја питам, остати да се врти ту негде и да подсећа да права обострана љубав заиста може све да победи, да је стрпљење врлина и да се понекад треба жртвовати зарад узвишеног циља. И, да не заборавим, да су жене (у већини случајева) одувек биле јаче од мушкараца, могле да издрже много више и да се много више жртвују зарад успеха везе, и да их због тога треба итекако ценити, поштовати и изнад свега волети.

15 коментара:

 1. Ovom tekstu nedostaju ilustracije. Mogao bi da napišeš vest za njuz.net kako je Miroslav Ilić popio optužbu kao odgovoran za kojekakve društvene pojave...

  ОдговориИзбриши
 2. Хмм... Неке (ако не све) илустрације које си пронашла некако ми говоре дијаметрално супротно од суштине песме (коју сам изнео у свом благоглагољивом закључку). Заиста мислиш да је Мирослав у овој песми пропагатор "таквог" мушкарца?

  ОдговориИзбриши
 3. Naravno da ne mislim, ali mislim da u tebi čuči šovinista :)

  Izvini, danas se mnogo glupiram :)

  ОдговориИзбриши
 4. I nije propagator takvog muškarca, nego takve žene, čije bi kvalitete muškarac trebalo da ceni. Ali baš takve žene! :)

  ОдговориИзбриши
 5. У мени? Чучи, не може да се подигне, нагазила га феминисткиња на главу... О шта ти пада на памет :)

  Добро да Мирослав не испаде шовиниста уз мој текст...

  Да се разумемо, и ја пропагирам (а и преферирам) жене чије би квалитете мушкарци требало да цене. Једина моја кривица је што сам мало нестабилан и једног дана ћу се покуњен вратити некој тамо (ако је икада нађем) исто као лик из ове песме.

  ОдговориИзбриши
 6. Ali u pitanju su vrlo specifični kvaliteteti, ono što neki zovu manjkom samopoštovanja. Ne mari, najvažnije je nagrada na kraju...na istom principu funkcioniše i hrišćanstvo.

  ОдговориИзбриши
 7. Мањак самопоштовања... Нисам размишљао о томе на тај начин. Управо такве жене најчешће су жртве злостављања, с разликом што код њих награда на крају изостане. Нажалост, увек оне некако допадну онима који се никада не досете колико су њихове жене пропатиле због њих.

  ОдговориИзбриши
 8. Sve u svemu, da se zaključiti da su muškarci svinje, a žene neviđene budale kada pristaju na ovakve kombinacije. Elem, ja tu imam malo nezgodna shvatanja, pa se grozim svih tih pesama gde je Ona mučenica belosvetska što svoj život uništava, zbog tamo nekog idiota, što će da je "pogladi" tu i tamo, kad je već "nema ništa drugo", tj. kad je ispucao sve svoje "metkiće", pa eto, sad baš takav kakav je - nikakav, da se privije uz njene skute, a ona da bude (pre)srećna što ga je na kraju "izvojevala". Jeb'li ih hitovi i svi oni koji seku vene na ovakve pesme.

  P. S. Inače, tvoja analiza je besprekorna. :)

  ОдговориИзбриши
 9. Може се и тако рећи. Баш нам је увалио чика Мирослав овом песмом, а да тога нисмо ни свесни... Ја ипак мислим да је песма поучна и описује модел једне лоше идеје у којој се жена кида да би задржала крај себе лика који за то не брине све до самог краја. Исто тако мислим да они који воле ову песму махом нису толике свиње, мада сигурно има и оних чије се жене сажале или разгале кад чују ову испосвест из уста својих мушкараца и онда све тече у круг. Све зависи од разумевања шта је писац хтео рећи, али тога код нас и нема баш пуно. Што ти рече, можда су ове анализе заиста потребне а не непотребне.

  Дакле, не знам да ли је беспрекорна, али је бар некаква анализа :)

  ОдговориИзбриши
 10. Pa dobro, jeste da je on bitanga, ali, hej, napisao joj je pjesmu, i posvetio joj istu (posebna je divotica što je rekao samo "Tebi", bez da ju je i imenovao, što implicira da pjesmu može da upotrijebi i da se opere kod više njih ;

  Praktično :D

  ОдговориИзбриши
 11. Препредено, морам признати.

  Свако у песми види оно што жели :D

  ОдговориИзбриши
 12. paradoksalno, žena u pesmi je ispala junakinja (?) vredna divljenja (?); to mi smrdi na onu "ti si jaka; šta bih ja bez tebe"; oda joj priznanje za "zasluge" u očuvanju "patrijarhalne porodice" pa može ponovo u skitnju, siguran da će imati ko da mu pere gaće; najtužnije je što se ovakve pesme održavaju toliko godina (verovatno zato što se ljudi sa njima identifikuju)

  ToMCaa, dobre su ti ove "nepotrebne analize" :)

  ОдговориИзбриши
 13. Hah, hvala Tomcee i alal vera za analizu!
  Dodala bih, sutra malo je ona čekala, nego on to tako želi da predstavi sebi, a jebavala se po selu ;) te ti on hteo da ispadne frajer.
  Šalim se ja malo, bila mi je pesma interesantna upravo zbog tog...Što ona je kao jadna i čeka ga, a on je frajer pa...Whatever, što rekla zvera, ispucao metkiće. A slažem i sa ovom varijantom gaćeperstva :D

  ОдговориИзбриши
 14. Вања, је ли оно Рамбо Амадеус? :) Опако! И слободно пиши, немој да се устручаваш ;)

  Бранислава, погрешан систем вредности који подржава овакав текст, и текст који подражава исти тај систем вредности, у међусобној спрези за одржавање истог стања свести људи који слушају а не разумеју... Тако нешто?
  Захваљујем :)

  Џу, лепо што се јављаш, сва ова збрка настаде због тебе и хвала ти на томе :)) И ја бих исто додао него нисам смео, одмах бих био нападнут; кад жена то каже, то онда већ има неку тежину xD Ма зна и он да она шврћка, него није смео да каже ;)
  Ово остало је већ речено :)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive