04. новембар 2010.

Породично благо

Морам бити брз и ефикасан, у 14 треба да сам на факсу.

Од рана јутра размишљам о томе чиме данас да вас замарам. Уствари сам имао једну идеју кад сам се пробудио, али док сам извршио све припремне радње и доспео до компа, већ нисам имао појма шта ми је тада пало на памет (твитер има податке о том догађају). И тако сам нешто читао, брљао, не знам шта сам радио, губио време и некако ми је на памет пала полигамија. Какве сад то везе са мозгом има, не знам, али сам онда узео мало да размишљам о томе (како се може узети да се размишља, то не знам, упорно користим тај израз). Чак сам прочитао и неке слајдове са неког (ваљда) правног факултета о брачној заједници и брачном праву у Републици Србији, чисто да бих се мало информисао о теми.

Сећате се можда, једном сам о томе и писао (малопре сам тражио, мислим да је било Бадње вече), оне епизоде Бостонске адвокатуре када се појављује случај полигиније, у којој је човек оптужен за исту јер је полигамија у оба облика законом забрањена у САД. У њој се износе веома разумни ставови од стране свих супружника (мужа и његове две жене) и њиховог адвоката (из канцеларије Крејн, Пол и Шмит) о оправданости полигамије и застарелости закона, те се чак намеће и питање да ли је тај закон савремен и да ли би требало да се донесе нови, по коме би полигамија била дозвољена. Наравно, тужилац је без проблема то оборио на сасвим амерички начин: навео је консеквенце које би онда сносила државна економија, компликовање већ постојећих пореских регулатива и трте-мрте (немој неко случајно да удари на долар) и, наравно, пошто је закон такав какав је, упркос слагању судије са свим моралним и другим начелима која је изнела одбрана, оптужени је проглашен кривим, а закон је и даље остао не промењен. Закон, који је ту због "заштите породичне заједнице", срушио је савршену породичну заједницу јер - није по закону.

Ето једног случаја, додуше фиктивног, али врло ефикасног за буђење свести. Понестаје ми времена, морам да се сјурим до закључка.

Дакле, да ли ви мислите да би полигамија као законски дозвољена категорија могла довести до бољитка у очувању породичне заједнице и породичних вредности? Уствари, оно што сам хтео да кажем, како је брак споразумни однос (институција, правни акт, уговор, шта год), уколико се више (од две) страна споразумеју у томе да заједно креирају породицу, у којој би сви заједно радили на очувању исте, на васпитавању и школовању деце, сложно, без насиља, у којој би свако имао своју улогу и био срећан - да ли ви мислите да би то могла бити једна здрава породица? Корак даље - да ли би се смањила могућност или потреба да жена (мушкарац) буде преварена (преварен) са другом женом (мушкарцем) ако човек (жена) живи и са женом (мужем) и са љубавницом (љубавником) у заједници и ако се оне (они) слажу са тим? Како је брак споразумна заједница и у сваком тренутку може доћи до развода - да ли би ово компликовало или упростило ступање у брак и иступање из брака?

Не улазим у религијска начела на која свако има право (на крају крајева, полигамија је у супротности са хришћанском доктрином), само питам онако, искрено, шта ви мислите о томе?

7 коментара:

 1. Šta da ti kažem, osim stavova koje sam već iznela, a to je da sam ja za poliandriju i za matrijarhat, jer ovakav svet u kome muškarci vladaju, očigledno, civilizacijski posmatrano, ne donosi ništa dobro.

  ОдговориИзбриши
 2. Полиандрија би свакако била одговарајућа за надомештање савршеног (непостојећег) мушкарца. Нисам пробао да живим у матријархату, нисам имао прилике, питам се како би то изгледало.

  ОдговориИзбриши
 3. Heh, ma gde da se slože dve žene u istom braku????
  Ok je to, ako su sponzoruše ko u arapskim zemljama, pa ih baš zabole, koju će da natakari. Inače, ne verujem da to funkcioniše s normalnim ljudima.
  Poliandrija je opet nešto drugo...jedan pere, drugi čisti, treći pravi decu. Ma da. To funkcioniše samo kad si na drogama, svi se volimo, sve peace, love :)

  ОдговориИзбриши
 4. Ja mislim ponekad da mi je i ova jedna žena mnogo!

  ОдговориИзбриши
 5. Џангл, тако исто и мушкарци размишљају: једна пере, друга чисти, трећа рађа... Идеалан свет ;)

  Кајзеру, једном ћу те разумети (рекао бих да те разумем одмах, али јбг, нисам ожењен па немам право) :)

  ОдговориИзбриши
 6. Ako se svi ucesnici slazu - sto ne bi probali?

  Ali!

  "Дакле, да ли ви мислите да би полигамија као законски дозвољена категорија могла довести до бољитка у очувању породичне заједнице и породичних вредности? "
  Ocuvanje porodicne zajednice i porodicnih vrednosti - s tim se pravdalo neodrzavanje gej parade, kapiram da bi tako bilo i sa poligamijom kao "bolesnom tvorevinom modernog drustva".

  ОдговориИзбриши
 7. Претпостављам да би дошло до реакције да је то "урушавање" истих, али ако се формира једна породица која тако функционише боље него једна моногамна породица, тиме би се запушила уста неверним Томама. Зато сам и поставио питање довођења до бољитка у очувању породичне заједнице и породичних вредности.

  Можда традиционалне породичне вредности нису такве ("можда" је сувишно), али неке нове породичне вредности могле би побољшати односе у људском друштву.

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive