13. октобар 2010.

Пост без псовки

"Ма 12324 све ово, остајем код куће", помислио сам. Данас ми се не иде нигде, нарочито не по папире. Ионако сутра цео дан нисам код куће, може се то и сутра решити.

Каже наш народ лепо: Што можеш данас, не остављај за сутра. Али заслужио сам, ваљда. Нарочито поред овог поремећеног распореда. Штоно рече један мој колега: Брате, факс ме тера да идем у кафану. Али стварно - учестане паузе од 2 или више сати, а док дођеш до куће већ је време да кренеш назад (нарочито по гужви), а и зашто бих трошио сат и по времена до куће и назад само да бих био код куће 20-ак минута ефективног времена? И шта ћеш, где ћеш - у мензу па у Буренце. Није то једино место, али нам је најисплативије, ваљда. Кад су краће паузе, идемо у новинарски ресторан на трећем спрату (уз Удружење новинара отворен је ресторан MPC (латинично, мада се можеш и омрсити у њему)). Знају нас где год да одемо, уосталом.

И уопште, баш је шугав овај распоред. Лакше ми је било да одем сваког дана пре подне или поподне на 4-6 сати непрекидног рада и да наставим живот нормалним током. Не само мени, свима, па и професорима... Али неком то није одговарало, и 1235 га, морало је да се мења све.

А у међувремену, издешавало се штошта којено нисам коментарисао (какав склоп xD). Од Породичне шетње, преко Параде поноса и Параде међудивљачких односа па све до јучерашње утакмице између Италије и Србије, која је (погађате) прекинута.

Не знам да ли да кренем редом. Породична шетња је успела. Парада поноса је делимично успела. Парада међудивљачких односа је такође делимично успела. Утакмица није успела.

Да је Породична шетња (не знам зашто све ове догађаје пишем великим почетним словом, подсећају на називе историјских догађаја типа Први светски рат итд.) успела говори чињеница да није било инцидената и да је то заиста био миран грађански скуп (што је у Београду у последње време реткост). Не знам много о томе, осим овога што сам навео.

Е сад, у истој шетњи учествовали су, претпостављам (јер им је то у опису занимања), и дивљани који су сутрадан имали полууспелу Параду међудивљачких односа. Циљ ове параде био је да се по сваку цену заустави Парада поноса (која се одржала, уз одређене потешкоће као што су скривање актера од дивљака, превожење до сигурних локација марицом, обележавање као у доба нацизма итд.) и да се сруши влада (и то су помињали). Пошто су се само макљали са полицијом која је поступила по наређењу и минималним средствима реаговала (можда је то требало и оштрије, али ми смо земља на путу за ЕУ, где иначе пандури бију кад дохвате изгредника, а нама говоре да смо нецивилизовани) и нису успели да испуне своја два главна циља, прешло се на трећи - одговор исфрустриране гомиле на свој најпрепознатљивији начин - уништавање објеката и нападање људи који нису криви за њихову неспособност да своју акцију изведу до краја. Тако су демолирана седишта владајућих странака, ломљена је и зграда РТС-а (који је, што рече неко, ни крив ни дужан јер ништа од тога није преносио, иако је њихов мото "ваше право да знате све"), а поштеђене нису остале ни продавнице спортске опреме. Одатле је покупљено оно што би се сутрадан могло препродати или обући у некој новој, сличној прилици, а неки реквизити су коришћени и у обрачуну са оклопницима.

И тако, ми који смо све то посматрали са стране, седели смо и чекали да неред прође, успут коментаришући оно што се догађа. Јуче нам је била Хилари, штоно рече мој колега (онај из приче са крстићем) - било би добро да се и данас окупе ови и да крену на њу, таман би их покосили снајпери и "мирна Бачка". Нисам за тако драстичне методе, али неко ту "децу" мора да научи памети, лепом понашању и љубави према граду и држави коју "бране" тако што је руше.

Покушај "учења памети" на делу се видео на оном снимку који су сви видели па нема потребе да га линкујем овде... Оно, кад жаца, уместо да туче лика сломљеног од јурњаве и чега већ, почне да виче на њега. Мене би било срамота. Уствари, мене је срамота што се све ово дешава. Па ипак, није ме срамота што сам из Србије, Србија за то ништа није крива. Криве су институције и поремећени систем вредности. Слушао сам Шкаба у "Утиску недеље", дечко има кликер али не зна како да се изрази (његови текстови су много бољи од његовог усменог). Зато су га сви напљували. Нико уствари и не верује у оно што он говори... Ипак, јавиле су се одређене госпође које су се слагале са његовим мишљењем.

А како да научиш ликове који су учили на примерима оних који су сада на власти, или уопште у политици? Тешко је научити некога ко није научен да размишља својом главом, кога су задојиле неке "идеологије" или шта ти ја знам... Хитлер је имао војску. Имао је војску и Слоба. Сада опет неки погрешни имају своју војску.

Не бих да се мешам у однос цркве и свега овога. Не разумем хришћанина који иде да бије, а кад наиђе на попа - смири се и пита: "Шта даље?" Дечко би могао да се исповеди и да престане да размишља о пребијањима и рушењу... Исповест, знате, она света тајна. Чули сте за исповест? Вероватно нисте, превише грешите. Сви смо грешници. Али ви живите чинећи тај исти грех, то насиље које је у супротности са ставовима ваше религије (нећу да кажем цркве, мада је и она у Символу вере, јер је наша црква поприлично компромитована разним контрадикторностима унутар себе). И не планирате да се покајете, већ планирате када ћете и како опет да га учините. Сви заједно, колективно, намерно и испланирано, као у Содоми и Гомори које тако често спомињете као пример за оно што чека оне које покушавате да спречите у њиховим намерама...

Библију не треба схватати буквално. Буквално схватање нашег Светог писма било би само себи контрадикторно (помислите на старозаветне и новозаветне законе). Важно је извући из ње поуку, моралну поуку које ћете се држати. Идеје у које ћете бескомпромисно веровати, идеје које Света тројица у себи садрже. Хришћанство је религија мира, љубави, поштовања, међусобног уважавања и толеранције. Од самог настанка у име хришћанства било је изгредника који су, упркос својим сопственим религијским уверењима, ишли у покоље, ратове, "чишћења" од "неверника". Они су мрачна страна хришћанства. Немојте да вам њихов пример буде звезда водиља.

Баш сам залутао и расплинуо се на сто страна... А ето, шта се синоћ десило, брат на брата поново ударио. Наши "навијачи" кренули на прелетача из Звезде у Партизан. Штета. Туга. Не треба забранити навијаче. Треба забранити хулигане. И треба их кажњавати, без обзира на све везе које имају у полицији. Нека их шаљу у ЈСО, САЈ, негде где ће своју хулиганску енергију корисно утрошити. Па нека буду од помоћи држави. Или ако ће у шорке, нека то среде на неком другом месту. Једно је прављење атмосфере, а друго је рушење, паљење и (пре-у)бијање. Ултрас не мора да буде хулиган. Хулиган најчешће није ултрас.

Опет с---- нешто. Зато што дајем све за добру атмосферу на трибини. А међусобни окршаји нису добра атмосфера на трибини. И поломљене и запаљене столице, и порушене ограде, и срушене рекламе... То није навијачка атмосфера. А нарочито пребијање играча тима за који си дошао да навијаш. Србија је свима у срцу, па чак и ако прелетач (кога ћеш напљувати на следећем дербију) брани за репрезентацију Србије, испоштуј га барем тада. Ништа добро Србија неће имати од овога...

Ето тако. Могао бих још да разглабам, али ми је утрнула нога. И није ми неки разлог да престанем да пишем. Ипак ћу овде ставити тачку на своја размишљања.

Нема коментара:

Постави коментар

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive