14. октобар 2010.

Јор компјутер

Спенки је волео живот. Волео је природу. Волео је заједницу. Није обраћао пажњу на лично. Волео је да даје свима, да са свима дели. Мислићете да је Спенки био глуп, као што то обично мислите ви који највише бринете о својој гуз'ци. Али Спенки нимало није био глуп, он је био највећи геније у свом позамашном бурету купуса. Највећи, да, да. Или је то можда било буре вина?

Спенки је имао пријатеља пуно. Имао је и неку фамилију. И више је волео да све буде њихово. И никако нису могли да га убеде да је нешто било његово.

Спенки је презирао технологију. Није имао мобилни телефон. Није имао рачунар. Није имао много тога без чега ви не бисте могли замислити свој живот данас. И имао је нешто без чега ви свакодневно живите. Размислите шта је то.

Волели су га, мада га нису разумели. Људи одбацују ствари које не разумеју до детаља, али њега су ипак волели. Можда зато што је толико давао да су већ навикли да од њега узимају ствари. Можда је то било користољубље, више него љубав према једном човеку.

Углавном, Спенкијев рођендан мало ко је знао. И када су га питали, рекао је да је рођен у четвртак. Није водио рачуна о времену, није знао датуме ни сате, само је од мајке своје некада давно чуо да је рођен у четвртак и то је упамтио. И пошто нико није знао кад је био тај четвртак, нити колико је Спенки стар уз својих 30-ак година, решили су да му у четвртак приреде изненађење.

У четвртак је Спенки добио свој рачунар. На њему је био инсталиран софтвер, и све по реду. Оперативни систем Врата (Doors), и све оне фине ствари (Речи, Табеле, Слике, Слајдови...) биле су ту. Спенки није желео рачунар, али је увек прихватао поклоне и радовао им се. То је зато што је лепо васпитан.

И када су сви отишли, Спенки је сам остао са својим рачунаром. На њему је мајстор који је инсталирао софтвер наместио иконицу "Your computer", да увек подсећа Спенкија да је то баш његово. Али Спенки и даље није волео технологију. Није је ни могао заволети. Чачкао је нешто, уписивао и брисао фајлове, и добио чаробну замисао.

На екрану му се појавио дијалог: "Are you sure you want to send Your computer to Recycle bin?" и Спенки, као изврсни познавалац свих језика на овом свету, разумео је шта то значи. Кликнуо је на "Yes".

После пар минута стигле су интервентне екипе Зелених и спаковале Спенкијев рачунар. И Спенки је био срећан, јер је изнад свега волео природу, а технологију презирао. Учинио је добро дело, и то баш на свој рођендан.

9 коментара:

 1. "И имао је нешто без чега ви свакодневно живите. Размислите шта је то."

  Шта је то без чега ми живимо? Љубав према природи? Друштвеност? Склад са самим собом?

  ОдговориИзбриши
 2. Зверко, хвала. Може се приметити утицај других блогова на мене, мада је идеја моја :)

  Милице, не знам, и сада размишљам. Али Спенки је имао тотално другачије погледе на свет. И Спенки је био искрени човекољуб. Бар ми се тако чини.

  ОдговориИзбриши
 3. Hehehe, meni je najjači ovaj tvoj odgovor Milici "ne znam, i sada razmišljam" :)))

  Odlično ;)

  Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 4. Ko je Spenki? Nesam povatala konci :) Bio je najveća glavica kupusa u buretu? Dobra ta menta s čokoladom, moraću da probam :)) Nego, lep je tekst, Spenki je imao muda ;) Verujem da znam koji blog je na tebe uticao :D

  ОдговориИзбриши
 5. Милко, добро дошао и хвала... Заиста сам се замислио :)

  Џангл, Спенки је Спенки. Није он баш био главица купуса. Није он баш био ни вино. Мада је вероватно волео и кисели купус и вино, то воле домаћински људи :) Лепо си приметила да је Спенки имао муда, још је једино Диоген од мени познатих мудраца живео у бурету и презирао материјално богатство... Гуд поинт :) И верујем да знаш који блог је на мене утицао највише кад је ова прича у питању. :)

  ОдговориИзбриши
 6. Ovo je kurvanjski, daj da kažemo ljudima koji blog: http://milenailic.blogspot.com/

  :)

  ОдговориИзбриши
 7. Слажем се... Working link: Milena Ilić ;)

  Сад ме срамота, нема је на листи блогова са стране... :(

  ОдговориИзбриши
 8. Ажурирана листа. Хвала на скретању пажње, Џангл!

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive