24. септембар 2010.

Једно интересантно питањеДакле, да прекуцам оно што пише за почетак:

Марина је 50. - а најбоља ученица у својој сколи, али и 50.-а најгора ученица у својој школи. Колико ученика има Маринина школа?
.99
.100
.50
.101


На ово сам, иначе, налетео у превозу јуче. Постоји дужа верзија ове приче, али ћу вам рећи оно што је кључно око овог питања.

1) Правописно је нетачно записан редни број "педесета" и то два пута, на различите начине (једном са цртом - први пут, једном са цртицом - други пут).
2) Да ли треба занемарити да је Марина ученица и у сколи и у школи?
3) Питање се односи само на школу, тако да податак о сколи можемо изоставити.
4) На основу датог податка о Марининој школи можемо закључити да је она дефинитвно најгора ученица у својој школи, и да је Марина припадник 50. генерације која иде у ту школу.
5) У том случају на постављено питање нема одговора у поставци задатка.
--
6) Уколико занемаримо да је написано "скола" и додамо квачицу изнад (пошто је писано латиницом), па скола постане школа, онда имамо нови проблем.
7) Марина је педесета најбоља ученица те школе, али је истовремено и педесета најгора ученица те школе.
8) Дакле, Марина је и даље припадник 50. генерације своје школе.
9) Како је Марина у исто време и најбољи и најгори ученик своје школе, можемо закључити да је она једина ученица своје школе, и то баш на педесетогодишњицу њеног оснивања.
10) Дакле, у другом случају (када занемаримо грешку с!=ш), одговор на питање је 1 и није међу понуђеним одговорима.

Шта ви мислите о томе?

P.S. Наравно да ме ужасава недостатак основног познавања правописа код аутора овог задатка. Нажалост, задатак је у истом формату штампан мени непознат број пута и постављен по возилима ГСП-а. Ко још увек има недоумицу око записивања редних бројева, можда ће овим путем погрешно научити. У томе је сва несрећа "прекраћивања времена и проверавања знања" у градском превозу.

4 коментара:

 1. Хахаха, какво питање такав и одговор! И ја сам наишао на слична питања у градском превозу у Новом Саду, али су питања била о Београду (што је по мени мало чудно)... Али ОК... Неко је морао да састави задатке у року од пет минута :Р

  ОдговориИзбриши
 2. Леп је банер за Стаки на sidebar-у. :(

  ОдговориИзбриши
 3. Ježims se na ne - poznavanje pravopisa u Srpskom jeziku. :P

  Proveri svoje znanje! Sad kad bi se našao neko pametan, pa da lepo markerom ispravlja po busu...

  ОдговориИзбриши
 4. Ако иста фирма ради бас-адвертајзинг (тј. аутобуско рекламирање) и у Новом Саду (masel group, www.masel.rs), онда није чудно. Све њихове квизове (са одговорима на питања) можеш наћи на тој адреси.

  Џангл, стварно сам имао намеру да исправим то на лицу места, али нисам имао одговарајуће средство. Хемијска по стаклу не би радила...

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive