19. јул 2010.

Ужаси и друге страве

Ако сте мислили да је овај текст о смору, готово да сте погодили. Нисте "скроз" погодили, али тако нешто се могло и очекивати јер сам ја непредвидив, или барем волим тако да мислим о себи.

21.20. Требало је да одем негде. Остао сам у соби, пишем. Не у својој соби, у соби својих родитеља. Цела кућа је некако заузета, овде ми је било идеално да се сместим. Брачни лежај, ја у мраку држим лаптоп и куцкам. На другом крају лежаја мајка покушава да заспи јер је боли глава. То је небитно за ову причу.

Причу? Не бих да причам више. Не о једним те истим и досадним стварима. Све је постало једнолично, сваки дан, свако вече, свака ноћ, тотално изгубљено време. Је ли ово живот? Да, ово је живот. Овде и сада, овакав какав јесте, са свим ужасима које само ретки примећују, или их примећују сви али само ретки се усуђују да о томе и кажу нешто...

Остајем без текста, врло повремено. Више волим да прећутим. Све ми делује као једна велика провокација. Непотребна. Не знам зашто је тако. Записао је Вук: "Ко се срди, главом о дувар". Сада сам ја тај. Нисам добре воље, или само тако волим да мислим. Нешто се инатим. Вук је у праву. Ништа ми то неће донети, али бих волео да се одморим од свега.

Од чега да се одморим, па ја ништа не радим?! Само губим време...

Нестао сам у акцији. Цео свет је дволичан. И ја сам дволичан, јер то никоме нисам рекао. Никоме никада не кажем шта ми смета. Само ћутим и климам главом. Када би сви знали шта о свему мислим, остао бих сам. Тада бих жудео за људима. Сада покушавам да побегнем јер немам више снаге да из дана у дан проводим време једнолично, испразно и досадно.

Није цео свет против мене. Никога уопште није ни брига за мене. Само сам се ја тако поставио, и сада се као жалим. Креће ми киселина из желуца... Боли.

Опет ништа нисам рекао. Често ме боли глава, почео сам да се бринем. Показујем неке чудне симптоме. Уствари ми није ништа, вероватно само умишљам све ово. И људе око себе, и своју реалност, и све ово што пишем. Ништа то није стварно...

Нећу да јурим за парама. Нећу да будем зао. Нећу да оговарам. Нећу да се жалим. Нећу да причам о нечему што не знам. Нећу да пијем ружно пиво. Не могу сваки дан да слушам једне исте вести, безвезне приче које се стално понављају и свима су нове осим мени. Хоћу да свирам за своју душу. Хоћу да будем сам. Хоћу да чиним ствари независно од других. Хоћу да своје одлуке доносим због себе, а не због неког другог. И све тако...

Није ми добро. Зато сам узео да читам вас, па да пишем себе. Превише је ничега око мене. Злог ничега, оног које желим да елиминишем. Не могу, део сам њега, оно је део мене. Када бих остао без тог ничега остало би ми још веће ништа. Празно. Ништавило. Прогутало би ме.

Ако можеш сакупити сва своја добра
и ставити их на коцку, све одједном,
ако си спреман да поново кренеш, као на почетку,
не прошаптавши ни речи, изгубивши све уз осмех...


Ваљда још нисам довољно човек.

5 коментара:

 1. Лепо си се сетио ове песме на крају, али твоја реченица "Од чега да се одморим, па ја ништа не радим?! " Подсетила ме је на једну песму Жака Превера. Одличну песму...

  KAKO UBITI VREME

  Neki misle da je to lako
  Ne raditi ništa
  A ustvari to je vrlo teško
  Ništa teže od toga
  Valja ubiti vreme
  A to nije mali posao
  To je da padneš s nogu
  Ah!
  od jutra do sutra
  nisam radio ništa
  ništa
  ah! a što je još čudnije
  od jutra do sutra
  od sutra do jutra
  radio sam isto
  ništa!
  ništa nisam radio
  a i moglo mi se
  ah! kako je to tužna priča
  mogao sam da imam sve
  da
  ono što bih hteo
  da sam hteo
  to bih i imao
  ali nisam hteo ništa
  ništa
  Ipak jednog dana vidim ti jednog psa
  koji mi se svideo odmah sam ga imao
  jedan veliki pas
  ovčar
  ali jadna životinja
  kako je tugovala
  tugovala za bivšim gazdom
  neki stari Škot
  ja ti kupim i gazdu
  a i moglo mi se
  ah!
  kakav Škot
  oh!
  kakav Škot je bio taj Škotlanđanin
  taj što mi je čuvao psa
  ceo dan je cmizdrio
  celu noć je jecao
  ah!
  to je bilo da poludiš
  kopnio je kao travka
  ništa mu nisi mogao reći
  govorio je obesiću se
  Više volim da čuvam ovce
  tulio je na škotskom
  a pas je zavijao
  slušajući kako mu gazda tuli
  a kako mi se moglo
  ja ti kupim i ovce
  stavim ih u salon
  i tu su pasle tepihe
  i onda jednoga dana crkoše od dosade
  ode za njima i Škot
  u grob
  ah!
  a za njim i pas
  E tada sam otišao na krstarenje
  Da malo smirim živce.

  ОдговориИзбриши
 2. Naiđu tako dani... Neko je rekao: kakve su ti misli, takav ti je život. Trudi se da misliš pozitivno, znam da je lako reći, ali ako budeš dovoljno sebe svaki dan, svaki sat, svaki minut terao da misliš pozitivno, shvatićeš da možeš da usmeravaš tok misli, pa tako i svoje (ne)raspoloženje.

  ОдговориИзбриши
 3. Стефане, одлична песма, хвала ти :)

  Џангл квин, мислим ја позитивно врло често, иако се из овога може другачије закључити... И све ми је то познато: "Нисам добре воље, или само тако волим да мислим". Човек се заиста осећа онако како мисли. Тренутно само нема ко да ме допуњује у позитивном размишљању, сви су ми тотална супротност и то ме је уморило... Хвала ти :)

  ОдговориИзбриши
 4. Šta te sprečava da uradiš i kažeš to što želiš?

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive