09. март 2010.

Саопштење за јавност штрајкачког одбора IPS Media II

Данас сам четири пута прошао поред књижаре Геца Кон. Сваки пут кад прођем, мучно ми је што уместо онога што желим да видим, видим некога ко седи унутра, док испред врата стоји сточић са папиром и оловком за петицију. По излогу су још увек излепљене поруке оправданог незадовољства радника, али и осталих људи ониме што се дешава... Да не дужим, ево комплетног текста саопштења за јавност штрајкачког одбора IPS Media преузетог са доле наведеног извора.


Од 08. 03. 2010. године, запослени у компанији IPS Media ступили су у штрајк. Преко 300 запослених који раде у овој фирми нису примили целе плате од новембра месеца 2009, а сада је март 2010. Треба напоменути да власник Media, Дејан Пантовић претњама и уценама спречава сваки вид радничког или синдикалног организовања и брутално крши законска права запослених. Важно је да јавност зна да запослени у IPS нису здравствено осигурани, пошто им од прошле године нису исплаћивани доприноси, тако да књижице не могу да буду оверене, а за приватне лекаре немамо новца. Власникова супруга је јуче, на састанку са представницима запослених у малопродаји замолила људе да се "стрпе до јуна", а данас је власник у кешу исплатио део дуговања запосленима у магацину да би се одржао привид радног процеса.
Куповином Рада и Просвете, фирма је доведена на руб стечаја, а новац за наше плате је потрошен на куповину социјалног мира у приватизованим компанијама. Пантовић је недавно продао кућу Геце Кона, а новац од ове трансакције није легао ни на Просветин рачун (што би га одблокирало), ни на рачун Media II, тако да се јављају многа питања тим поводом. То није први случај прања новца у IPS, слично је урађено са лагером Просвете који је износио 1 милион евра, а сада свега пар хиљада, као и са кредитима за отварање неколико продавница, које су убрзо затворене (после само месец дана), а новац је нестао. Иста ситуација је била и са кредитом добијеним од Фонда за развој, који није потрошен на враћање дугова и консолидовање фирме. Према изјави коју је власник дао медијима, IPS је у Просвету уложио око 2 милиона евра свог новца (читај новца добављача и плате запослених), а ми сада грцамо у дуговима.
Просвета и Рад су доведени на руб гашења, Вујаклија је штампан пиратски, а са легендарне књижаре Данило Киш је уклоњена табла, пошто је Пантовић већ донео одлуку о њеном затварању.
У ситуацији када се дугују плате запосленима који су на ивици егзистенције, када је рачун често блокиран, а телефони се искључују сваког месеца, када се добављачима дугују милионски износи у еврима и када се не исплаћују ауторски хонорари, власник и његова жена возе скупа кола и три пута иду на скијање од почетка године.
Надамо се да ће медији имати слуха да нам помогну да се скрене пажња јавности на овакво бахато тајкунско понашање и да ће нас јавност заштити од одмазде Дејана Пантовића који је својевољно отпустио на десетине људи у последњих годину дана, строго забрањује формирање сидиката и класичним мобингом држи људе у послушности.

Штрајкачки одбор IPS Media

Апел ових људи је да се вест шири даље. Уколико сте вољни, учините то! Имате на распологању све живе алате, блогове, мејлове, Facebook, Twitter, Google Buzz и сл.

Хвала, Ретка Зверко.

4 коментара:

 1. Drug moj, stvarno solidaran gest od tebe što si se i ti odazvao apelu ovih ljudi. Svaka ti čast! :-)

  ОдговориИзбриши
 2. Увек сам на страни потлачених, а када већ постоји иницијатива не видим разлог зашто је не бих проширио даље. Хвала теби што си пренела ову вест јер вероватно другачије не бих сазнао све ове информације.
  Нажалост, има доста људи које ово не дотиче или мисле да су превише уморни да би се за било шта борили. То је, по мом мишљењу, управо и још један разлог зашто је стање у друштву овакво какво је.

  ОдговориИзбриши
 3. Meni nije jasno o cemu se ovde radi, kada strajka u ips-u u uopste NEMA! Sva ova prica i vasi komentari su uzaludni posto se zasnivaju na potpunoj neistini. Ja sam zaposlen u pomenutoj firmi i juce bio na poslu kao sto cu ici i sutra i raditi svoj posao. Kako se moze podici ovolika prasina oko necega sto NIJE ISTINA?!?

  ОдговориИзбриши
 4. Поштовани господине ------>,

  Нигде се не каже да сви делови IPS-а не функционишу. Слободно сутра идите на посао и оставите колеге које се боре за своја права у оквиру истог система да правду истерају до краја.

  Хвала Вам што сте се јавили.

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive