13. фебруар 2010.

Шансе су ти 100% веће ако уплатиш

Још једна фоторепортерска ствар... Јуче сам поново допутовао у Параћин, трагом сада већ испуњеног обећања. У бусу сам се, као и обично, убио од досаде и једва сам чекао да већ једном изађем из њега. Све то су спречавали повремени семафори од Јагодине ка Параћину. Негде у Ћуприји, поред свих заустављања на успутним станицама (понекад пожелим да идем брзим возом, овај наш аутобус стаје на свакој станици као да саобраћа на градској линији) морали смо да станемо и пред два црвена светла. Једно од њих беше баш испред ћупријске "Лутрије" (немам појма како се зове пошто нигде не пише назив, али то је она продавница Народне лутрије у којој се само уплаћује Лото, купују Бинго листићи и уједињене греб-греб срећке Србије) и скренула ми је пажњу слика која личи на ово што ћете овде видети:

Није баш видљиво са ове фотографије снимљене мојом квалитетном камером на телефону, али је продавница била пуна, толико да је пар људи чак стајало напољу и разговарало. Не знам да ли имам право да те људе повежем са гужвом у продавници или су они само ту стајали без разлога и разговарали, али је свеједно унутрашња гужва била довољна. Нисам обавештен о којој се игри и о каквим парама ради, пошто телевизијски програм а ни игре на срећу не пратим. После свега могу само да се сетим оне "наше" комбинације коју смо заједно саставили на једном од часова и која је теоретски подједнако вероватна свим осталим комбинацијама а опет делује мало мање вероватна јер су сви бројеви непарни (то сам касније уочио). Ако некоме треба, ево рећи ћу вам баш:
7, 9, 13, 19, 23, 27, 35
Ако играте, желим вам сву срећу и запамтите: шансе да добијете су вам 100% веће ако уплатите. То бар тако они кажу. Мој колега је израчунао да пошто су шансе да се добије нешто кад не уплатиш 0, и шансе да добијеш нешто ако уплатиш су 0*2 = 0 (јер 100% већа шанса је у ствари дупло већа) :) Иначе, и ту статистику памтим, вероватноћа да буде извучена ваша комбинација је 1:15,380,937 што је око 6.5Е-8 или 0.0000065% (исправите ме ако грешим), што никако није 0 али је у неквантним системима потпуно занемарљива...
Ја сам одавно престао да играм, али ћу се једног дана разочарати ако моја комбинација буде извучена. А можда и нећу, ко зна колико бих морао да чекам и да бацим пара до тада... Било би једино штета ако новац не оде у хуманитарне сврхе.

6 коментара:

 1. Хммм... То питање са дупло већом шансом је слично оном који сам пронашао на блогу "Железница": Ако је јуче било 0 степени а данас је дупло хладније, колико степени је данас? (...)

  Нула, нула, нула... Чудан број.

  ОдговориИзбриши
 2. Морам се не сложити са тобом ^_^

  Израчунавање вероватноће је математички строго дефинисано и једини проблем код овог питања је што је узет погрешан референтни систем - не можемо рачунати дупло више од нечега што је нула; дупло већа шанса да добијеш би ти (разумљиво) била да уместо једне комбинације уплатиш две различите. За разлику од тога, "дупло топлије" и "дупло хладније" у свакидашњем смислу није строго дефинисано јер је то што ми осећамо квалитативна особина. Температура је, пак, у строгој вези са енергијом коју молекули имају (не сећам се строге дефиниције, а не бих да преписујем и да се правим паметан) па би стога наше "дупло хладније" можда било када би молекули имали дупло мању количину енергије (или тако нешто). Стога је врло вероватно да бисмо дупло хладније мерили на основу удаљености почетне и крајње температуре од апсолутне нуле, али се то ретко примењује у пракси (као уосталом и постављено питање) :)

  ОдговориИзбриши
 3. Svejedno, ako i kad na sv. Nikad ubodeš sedmicu, valjda ćeš da nas častiš sa po jednim pićem. ;-)
  Kad smo već kod nula i ništica, "omiljen" mi je onaj neverovatno glup izraz koji valjda ima dobar psihološki efekat kad se deklamuje iz medija = pozitivna nula. :-)

  ОдговориИзбриши
 4. Позитивна, позитивна... :) Мени то никад није деловало обећавајуће, али добро, ваљда на свет гледам малкице другачије од већине.
  А наравно да бих "обишао све кафане и частио све јаране" кад бих добио... Само што ће то бити, како ти рече, на св. Никад :D

  ОдговориИзбриши
 5. Аааааааааааа... Погрешан референтни систем... дупло више од нуле... строго дефинисано... квалитативна особина... Глава п'у'ц'а!!!

  ОдговориИзбриши
 6. Баш волеш ове науке, зар не? :D

  Извини, некад заиста претерујем са строгим (полу)стручним изразима и то може да звучи... Немам појма како вама звучи, мени звучи добро :) Свеједно, трудићу се да то што мање радим.

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive