08. октобар 2009.

Бомба?!


Осми октобар две хиљаде девете...
Поново бомба на Бранковом мосту...
Поново лажна дојава.
У последње време све чешће су неке претње и дојаве. Ово није претња, ово је само угрожавање јавног реда и мира. 45 минута био је блокиран саобраћај. Наравно, блокиран је тек десет минута након што је дојава стигла, јер дотле није било полиције... А могло је и да се деси "кабум", да је неко заиста желео да разнесе мост. Чак не знам ни зашто би дојављивао и узнемиравао народ, ако већ хоће да га сруши?!
Никада ми нису били јасни ти терористи. Мислим, ни терористи, ни "терористи". Ови други ваљда само хоће пажњу. Па и ови први све раде због пажње и неких својих циљева. Осим - ако хоће да завладају светом. Онда то није скретање пажње. У ствари и јесте.
Цела прича се врти око пажње.
Зашто се каже за неке ствари да су бомба? Да би се привукла пажња. Рецимо, најпознатији пример је када нека особа женског пола изгледа да ти се диже коса на глави, називају је бомбом... Има Едо и песму о томе. Потражите, је, има и више римејкова (тј. ремикса).
Има и новинарских бомби. Често су новинарске бомбе у ствари новинарске патке. Пуштена је прича само да би се привукла пажња људи... О, поново та пажња.
Наравно да овде нисам мислио на бомбе које се постављају новинарима на прозоре, већ на оне бомбастичне наслове у новинама. Свим новинама, не само таблоидима. Прочиташ наслов и помислиш свашта, купиш новине да видиш, кад оно - ништа посебно. Нека уобичајена глупа вест.
Бомбастични наступи су интересантни управо због тога што служе да привуку пажњу. Међутим, од правих бомби треба бежати... Могу бити опасне.
Немам шта више о овој теми рећи...

05. октобар 2009.

Money makes the world go round...

или ипак можда нешто друго?

ово је допуна, можда нешто као коментар на пост Новац или љубав на Железници.

Дакле шта је оно што покреће, шта је оно што је вредније и што је, можда, суштина? Хтео сам да употребим и реч смисао али мислим да она овде није погодна јер човек у свему (буквално, зачудили бисте се када бих поменуо неке од ствари...) може пронаћи смисао свог живота.
Филозофија о чувеној теми новац или љубав? траје вековима уназад, али у последње време (последњих деценија, можда векова) заиста узима маха. Због чега? Променама друштвених уређења у државама света мењао се комплетан систем вредности. Негде је то било добро, негде је то било лоше. Показало се, међутим, да су стари системи ефикаснији и вреднији од нових који долазе из дана у дан. С развојем науке, технологије али и социологије појављују се све гори и гори друштвени системи и све је већи поремећај оног система вредности којег неки називају правим.
А сви верују да је њихова вера вера у оно право и главно...
Материјалне вредности све су више на лествици тог "система" док су све ниже оне духовне вредности, вредности којима су углавном тежили највећи и најмоћнији умови света (они који нису одступали од већине, па се бавили прорачунима освајања света... Ако се такви људи уопште могу назвати моћним умовима, јер углавном на крају читав њихов труд падне у воду).
Путем мас-медија шири се сва та пропаганда, и све то што чујете могу вам рећи да заиста није истина, бар 45% је измењено и погрешно интерпретирано, а 90% је прећутано. Ставља се акценат на небитне ствари како би се народу замазале очи и како би се лакше покорио. Јер кад народ чује оно што он хоће (мада је то код нас изузетно ретко, осим пред изборе) лако га је повести за собом као стадо оваца што блејећи иде на клање...
Вратите се успешним филозофијама. Вратите се истоку, већина "духовних" ствари која је потекла са запада је тотална пропаст. Не причамо о ренесанси, периоду развоја науке, уметности и културе уопште, већ о новом, савременом добу, где вам свакакве глупости лансирају само да би се одржало оно чувено хлеба и игара (или хлеба, игара и крви, како би рекао Бора Ђорђевић). Проучавајте корисне ствари. Уколико има вас који бисте то, а знам да вас има... Нажалост у последње време све је мање оних који би да уче корисне ствари, све је већи број оваца. Превелики број пута сам увредио овце у овом посту.
Да закључим... Уместо да се питамо Љубав, шта је то?, као што се то већина наших вршњака пита (Бајага је морао и да објашњава...), окренимо се мало ведрим животним стварима. Нека нам дан почне осмехом и када нам је најтеже... Тако су радили и наши преци. Они нису знали за смарање и за досаду. Алат у руке (шта год тај алат био, можда су и саме руке), памет у главу и радите (ово сам већ саветовао више пута).
И... Коментар на онај горе поменути пост:Blog Archive