03. новембар 2009.

Поново ради "Палма"


(дуга драмска пауза док се нисам прибрао да саопштим вест)
Врховни суд је донео одлуку да се програм ТВ Палма поново пусти у етар. То је данас саопштила већина српских медија.


Овако некако је на РТЈ прочитана вест да је умро Тито:


Чему паралела? Направимо резиме шта би ово могло да значи...
Према сећањима која вучем из раног детињства, ТВ Палма је једна од телевизија које су најзаслужније за ширење тзв. турбо-фолк културе у облику дизелаштва, величања материјалног богатства, прљавих радњи како би се дошло до новца, спонзорства и лаких девојака које су ту само да буду лепе, као украс. Наравно, не би се звало турбо-фолк култура да није оне широко-прихваћене музике по којој је ова поткултура и добила име. Подсетимо да је турбо-фолк музика заснована на бржим ритмовима са јаким басом у миксу са продорним звуцима углавном електричних и електронских инструмената, са најчешће преузетим мелодијама из грчке, турске и музике источнијих, углавном муслиманских земаља, прилагођеним нашем тржишту уз обавезу да су текстови једноставни, често и прости, како би се што лакше продрло до мозгова масе. Уз најпознатију паролу овог времена Не може нам нико ништа, која је такође песма из овог времена, народу су се сервирале свакакве будалаштине да би што безболније по државне чиниоце (председника, владу итд.) прошао период свих срања кроз која смо прошли и свих гована која смо појели... Ништа од тога без буђења високог нивоа националне свести са дубоко укорењеним шовинизмом, како би се нашла што већа гомила добровољаца који би на ратиште, у братоубилачки рат за, до јуче, заједничку територију. Жртава - на све стране.
Поред рата, чувена инфлација, санкције, па батинања на демонстрацијама, бомбардовање, све до паљења и рушења Београда - све се то лакше подносило уз "народњаке" (оне што су до јуче били народњаци па су се прилагодили, и оне друге што су као неки денс, а своде се на исто). Шверц, ратни злочини (мада је сам чин рата по мени злочин), продубљеност разлика између богатих и оних који немају ништа (буквално), избеглице, сналажење за литар млека, парче хлеба... Плата којом једва да шибицу можеш да приуштиш, нагли скокови цена у року од пола сата... Све су то углавном оне ствари о којима ја знам само из прича и због чега немам право да судим никоме јер нисам био у току са државном политиком и економијом. (Рођен сам 1990.)
Ко је радио прљаво сада је легализован и држи ланце производње, услуга или трговина... Ко је радио чисто, ако је преживео, сад нема ништа од тога што је радио чисто. Зашто? Јер капитализам на све начине подржава максималну корумпираност, на коју смо већ одавно навикли, и ништа од оних "промена" неће успети из простог разлога што систем тако функционише, не само код нас, него и на западу. Наравно, код њих је корупција легална, организована у облику лобија, па се хвале да корупције код њих нема. Ко више плати - његова је победа... Зар то није корупција?!
Доста о корупцији, тема је повратак ТВ Палма у етар... Шта рећи? Не знам како је и чиме поткрепљена ова одлука, као ни да ли ће убудуће они имати националну фреквенцију (као што су некада имали) или само у оквиру Београда. Што се мене тиче, апсолутно је свеједно, само уколико им је програм квалитетан... Јер, причајући са нешто старијима који су имали прилику да је гледају у та времена, ако и сами нисте неко од њих, можете дознати да је главнина дневног програма била турбо-фолк музика, а главнина ноћног програма јефтини порно-филмови. У преводу - ништа (или још горе од ништа - тотална катастрофа).
С обзиром на то да је Врховни суд донео одлуку да РРА не може забранити рад телевизије, могу само да претпоставим шта ће бити последице ове одлуке. Само могу да верујем да је неке основне услове за рад "нова" ТВ Палма испунила. Зато нећу да прејудицирам ништа, а шта ће се убудуће дешавати не знам. Не знам ни у шта више да верујем... Ипак је ово капиталистичко друштво.

Нема коментара:

Постави коментар

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive