03. новембар 2009.

Песме недеље

Најновија секција на блогу биће Песме недеље и представљаће мој недељни избор песама које су се по неком критеријуму издвојиле од осталих. Мењају се на недељу дана, а подељене су у Овакве песме и Онакве песме. Овакве песме су песме које не припадају данашњем тренду турбо-фолка и које су пријемчиве уху. Онакве песме су песме из ове друге бранше, карактеристичног призвука и обично шаљиве конотације или намерно одабране да би се приказао опсег глупости које се могу приказати само једном песмом. Како ће ко схватити песму зависи од њега самог, а на мени ће бити да их категоришем и опишем у тренутку када их објављујем. Такви постови ће, наравно, имати посебну ознаку да би се лакше пронашли. Листа свих песама објављених у рубрици Песме недеље биће на посебном посту, на коме ће бити и линкови до оригиналних постова. Овај пост моћи ћете да отворите из горње линије менија.
Своје коментаре и предлоге за песме недеље можете слати на постовима, или на добро познату адресу tomcaaa@gmail.com, са назнаком "за песму недеље" :) :) Не испуњавам музичке жеље, али ако ми се допадне ваш предлог, са задовољством ћу га објавити. Можете предлагати и овакве и онакве песме, шта год желите. Наравно, пожељно је кратко образложење, да бих разумео ваш предлог на прави начин, иначе немојте бити незадовољни ако буде објављен у погрешном контексту :)
Да бих увео секцију, морам једном да почнем, па сам одабрао управо овај тренутак. За овакву песму ове недеље одабрао сам једну која је обележила почетак једне моје нове ере, не само на блогу него и у животу уопште. То је песма Thunderstruck коју изводи легендарна група AC/DC. Не бих много да гњавим, све о песми можете пронаћи на нету. Нисам један од оних који ову музику слушају годинама, да бих знао шта да кажем. Једноставно волим да чујем тврђи звук, а ова песма ми је посебно значајна јер је, ето, постала повезана са новом прекретницом у мом животу.

Какав ће ово бити контраст... Љубитељ тврђег звука + оно што следи :D
Што се тиче онакве песме недеље, мислим да би најбоље било да узмем неку крајишничку. Сви знате да ја волим крајишничке песме (не знате можда сви, али сада сигурно знате). Зашто? Са собом носе некакав јединствени призвук родног краја и уопштено говорећи најбоље представљају културу прела и посела. То су они скупови на које се некада ишло да би се радило, па су се уз рад, да би брже и лакше био поднет, смишљале и певале песме на лицу места. Прела и посела су традиционални обичај, у који ја нисам нешто посебно упућен, али схватам да је то био готово једини повод за састајање и дружење становника једног или више села. Једна од песама која ми увек навуче осмех на лице је Крајишници где ћемо на прело, нарочито када чујем извођење Боре Дрљаче, који је типични представник ове културе. Мислио сам да ставим једну другу песму, али ова ће бити пун погодак, тако да ћу оставити њу. Исказана кроз шаљиву конотацију, песма сама говори за себе, а заслужила је ово место и тиме што је убројена у народњачке бисере Стефана Јањића (намерно нисам написао турбо-фолк јер ова песма не припада тој категорији). Обавезно обратите пажњу на форму дијалога у којој је песма испевана и на саме речи :) Уживајте!

2 коментара:

  1. Хехехе... Добра је идеја! А постове си почео да испаљујеш као из топа. Требаће ми једно послеподне да прочитам све то ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Па, рекао сам да ништа не обећавам, али сам тренутно пун идеја јер дуго нисам писао. Мало ћу да успорим ритам јер долазе колоквијуми па мора да се учи, али ће макар на свака два дана да излази понешто.
    А ви читајте, томе ово и служи :)

    ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive