15. новембар 2009.

...како не умрети после свих умирања...

Преминуо је патријарх српски, господин Павле.

Ако погледамо мало у све оно што је преживео и све оно што је чинио, многи ће рећи да је заиста преносио реч Божју сваким својим поступком и сваком својом речју. Један је од ретких људи, а и наших верских поглавара, за кога се не зна да је имао било какву мрљу у свом животу. Његов живот састојао се из неизмерне љубави према свима и тежње спознања овог света, да би заслужио вечни живот на оном свету.

Био је човек који је поштовао све наше различитости. Подједнако се молио и за свој народ, и за његове пријатеље и непријатеље. Подједнако се молио и за вернике, и за оне који још веру нису спознали. Молио се и за православце, али и за католике, муслимане, јевреје. Учио је људе једнакости и правди, скормности у свему осим у великодушности.

Дружио се са народом. Увек је био од помоћи тамо где би крочио. Људи у местима која би оставио за собом на свом путу остајали су продуховљенији и просвећенији. Правим речима у право време умео је да пробуди душу у људима. Да их научи да воле, да праштају, да несебично поклањају оно што имају. Да злим делима не могу постићи ваљан циљ. Да их научи животу и љубави према Богу и људима.

Оставио је за собом људе који ће дуго памтити његове поуке. Када бисмо сви примили његове речи срцу и пустили их да делују на нас, постали бисмо духовно већи и ближи Богу. Приближавајући се Богу, приближили бисмо се и духовном јединству нашем, не само православном већ јединству свих људи овог света. Он је то знао и томе нас је покушавао поучити. Сада је то остало на нама, а његов дух ће међу нама живети не док се будемо сећали њега и његових дела, већ док будемо примењивали његове савете.

И зато живи, ал сасвим... Јер то је оно што нам остаје овде да бисмо тамо били срећни.

Бог да му душу прости.
Нека му је вечна слава и хвала.

2 коментара:

  1. Какав говор, имала сам осећај да лично присуствујем сахрани.
    Слава му.

    ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive