06. новембар 2009.

Кодекс понашања у возилима ГСП-а

Овим правилником започињем сагу о ГСП-у, возилима, људима и догађајима у оквиру свакодневних вожњи. Можда би ово требало бити на крају читавог поглавља као закључак, али је ово поглавље неисцрпан извор информација, па се плашим да правилник због тога никада не би ни изашао.
Кодекс понашања у возилима ГСП-а не постоји, али би на основу свакодневног искуства просечан путник са лакоћом могао да га састави.
Како бисте се што пријатније и префињеније осећали у возилима ГСП-а, потребно је придржавати се неких правила. Правила ће бити подељена у групе у зависности од тога када се примењују.
I - ПОНАШАЊЕ НА СТАНИЦИ
 1. Док чекате аутобус (може и трамвај или тролејбус, али ћу убудуће говорити аутобус да би било једноставније, знајте да се примењује на сва возила) на за то предвиђеном месту, уколико сте сами немојте се удаљавати од стајалишта. Велика је вероватноћа да баш у том тренутку нема ко да изађе из буса, те ће вам возач побећи ако не стојите на видљивој локацији.
 2. Уколико сте у познатом друштву, понашајте се као што то обично радите - дозвољена је опуштена конверзација, за парове уобичајени поступци грљења, љубљења и шта већ радите на јавним местима.
 3. Уколико сте у непознатом друштву, трудите се да ни на шта у вези са тим особама не скрене вашу пажњу. Можете их посматрати крајичком ока, али ћете обично врло лако уочити неку ману или нешто што ће вас натерати да им се смејете. Немојте правити од себе будалу.
II - УЛАЗАК У ВОЗИЛО
 1. Чим приметите возило, одмах станите што ближе стајалишту, по могућству негде где процените да ће се наћи врата возила када се оно заустави. Нипошто не пуштајте неког да заузме ваше место, то је круцијално уколико не желите да се нађете у гужви и да не знате ни где сте, ни где су вам руке, ноге, а можда ни где вам је торба. Овим кораком обезбеђујете себи већу вероватноћу да се у возилу нађете на свом омиљеном месту.
 2. Док се возило још увек зауставља, гурајте људе око себе и ако су већ стали испред вас, пробајте да разгрнете гомилу како бисте ви прошли. Они који познају деведесете и време инфлације најбоље знају како се ово изводи јер су стајали у (не)реду за хлеб и тукли се са другима.
 3. Када се заустави, уколико сте погодили место где ће се наћи врата, што пре се попните унутра и заузмите место које вам одговара што је могуће брже. Увек ће се наћи неко паметан да стане или седне баш ту где сте ви хтели, па ћете често морати да тражите алтернативу. Зато је потребно да скенирате возило погледом брже него што то чине професионални играчи америчког фудбала, отприлике у петини секунде.
 4. Ако нисте погодили где су врата, мораћете да се гурате, осим ако нисте нека врста атомског мрава па да упаднете унутра пре свих а да вас нико ни не примети.
III - ВОЖЊА
 1. Ослоните се на своје инстинкте. Уколико сте на правом месту, не дајте људима да вас одгурају, борите се као животиња.
 2. Седите само уколико сте уморни или уколико сте чврсто решени да баш никоме не устанете и имате срце тврђе од камена. Ово се односи на оне који устају старијим особама, оне који немају срца да седе док нека дама стоји и нарочито оне који не могу да гледају како стоје ситна деца. У крајњем случају слободно можете сести када видите да у возилу има више места него путника.
 3. Ако сте од оних који седе и никада не устају, припремите своје нерве на бабе и деде који ће се обавезно ту наћи када ви седнете да вам придикују што сте били бржи и заузели место па они морају да стоје. Пошто сте такви какви сте, слободно не обраћајте пажњу ако почну да вас називају сељачином, некултурним омладинцем и неким другим погрдним именима. Ви путујете за себе, а не за њих, и најбоље знате какве су ваше муке кад сте морали да уђете у возило ГСП-а.
 4. Није препоручљиво да путујете сами из разлога сличним онима које сам навео у првом одељку. Међутим, ако вам се то деси, будите спремни да уочавате разне ситнице које живот значе. Возило ГСП-а је право место за упознавање свакаквих људи. Гледајте да се никоме не смејете, да не обраћате пажњу ако дебела жена поред вас смрди, ако нека бичарка носи уске платнене панталоне које јој се увлаче међу гузове јер носи невидљиве танге испод, ако матори перверзњак који седи тик поред ње буљи у тај призор, ако видите и чујете неког идиота са тарзанком и пирсом на усни како прича којештарије од којих се вама преврће стомак или се питате да ли неко са коефицијентом интелигенције већим од 30 може да помисли тако нешто и многе друге ствари.
 5. Уколико путујете са друштвом, будите што је могуће гласнији и причајте о највећим бесмислицама на смету, како бисте што више омели све остале путнике. Ако вас је више, станите на средину и распоредите се у круг, тако да заузимате што више простора. Правите се да је то сасвим нормално.
 6. Уколико путујете са партнером или партнерком, причајте јој тихо на уво неке перверзије али тако да људи око вас то могу да чују, обавезно се љубите и поватајте на лицу места и то чините константно, а можете и да комбинујете. Нека људи око вас помисле "'Ајде сад се овде пошевите", "Узмите собу" и друге сличне ствари. Нека се осете непријатно и набијте им на нос да немају с ким да се ватају.
 7. Ако сте једва стали у бус, односно стојите тик уз врата и немате где да се попнете, будите спремни да стално излазите и улазите јер ће људи морати да излазе из возила. Будите толерантни и немојте се свађати са људима око таквих ствари, то је одвратно и сви ће вас мрзети.
IV - ПРИПРЕМА ЗА ИЗЛАЗАК
 1. Последњу етапу пута обавезно одстојте у близини врата, што је ближе могуће. Слободно се прогурајте кроз гомилу уз изговор да треба да изађете на следећој станици. Једино можете стати иза некога ако и тај неко излази на истој станици, па га пратити како се он креће ка вратима.
 2. Никако се не држите за шипку која се нађе иза врата када се ова отворе ако стојите на степеницама. То може имати негативне последице као што су ПТС (пост-трауматски синдром) и тешка повреда руке. Можда ћете и полетети када вас врата тресну и ударити главом о шипку ако сте високи. Углавном су последице негативне.
 3. Будите кул са свима јер ово је можда последњи пут да их видите. Мада је већа вероватноћа да стално гледате једне исте људе ако сваког дана путујете.
V - ИЗЛАЗАК ИЗ ВОЗИЛА
 1. Последње, али никако мање важно је излажење из возила. Пазите да вас врата при отварању не тресну по носу или поносу (дешава се свашта).
 2. Обратите пажњу да ако се држите за врата морате да их пустите или да померате руку заједно с њима.
 3. Ако се врата не отварају, слободно их повуците што јаче можете, шутните или шта је већ прикладно у датом тренутку у зависности од механизма отварања. Потрудите се да останете у сећању и да ваш излазак буде упечатљив.
 4. Ако сте много високи обавезно се сагните јер можете треснути главу о горњу ивицу оквира врата, што није нимало пријатно.
 5. Ако волите да ударате тагове, ово је прави тренутак да оставите један на вратима или поред врата са унутрашње стране буса.
 6. Изађите брзо и немојте се нећкати јер се дешавало да неки крену да излазе па им се затворе врата пред носем. Ја сам био очевидац да је возач могао чак и да прекоље човека јер је кренуо главом напред а он му вратима прикљештио врат. Срећа да су врата постављена гумом, могло је бити опасних последица.
 7. Кад изађете на станицу, ако је гужва, поново се гурајте иначе никада је нећете напустити. Људи који ту стоје такође се користе овим кодексом па се неће склонити да ви лепо изађете.
Ето тако, то је отприлике то. Могло се још о томе причати, али ово је оно основно што треба поштовати и што се углавном поштује у возилима ГСП-а. Надаље ћу писати догодовштине из превоза. Мој свакодневни превоз је 84, који вози од Нове Галенике (Земун) до Зеленог венца. Осим тога, чућете и приче из неких других возила, у зависности од тога шта ми се и где десило и да ли је интересантно. О том потом.
Наставите да ме пратите, биће вам интересантно да сазнате неке ствари. :)

9 коментара:

 1. nice nice NmNT TmC uvek nadmasuje ocekivanja...... :)

  ОдговориИзбриши
 2. Па зависи каква су ти очекивања... Хвала на лепим речима, nMnt ShMI
  Слободно посећуј чешће :)

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala za ove obimne savete.. Mozda mi posluze kad preko leta dodjem u Beograd.. Inace ovaj pravoz je jedna od 5 najvaznijih stvari zbog kojih nikad ne bih voleo da zivim u Beogradu..!

  ОдговориИзбриши
 4. Знам да је случајна грешка, али нека возила су заиста правоз :)
  Ма није то толико страшно... Само мало да се навикнеш, после ти је комично, као што је и мени =)

  ОдговориИзбриши
 5. Не желим да студирам у БГу више!
  Хахахахаха :))) Одлично је. У аутобусу зна бити јако занимљиво. Сад кад сам променио смену, ујутро у шест путујем из Тополе у Суботицу и увек путује неки човек кога се јако бојим. Изгледа као чудак, увек је у оделу, никада не плаћа карту. Али, најгора је сцена кад неко од ученика који путују седи до прозора, а на седиште до себе стави торбу (јер је бус увек таман полупразан). Онда та индивидуа ладно узме торбу и спусти је у крило ученика до прозора. Без питања...! Мислим, видим да је то код вас све мало "дивљије", али код нас је увек обичај да се пита да ли је слободно.

  ОдговориИзбриши
 6. Тога овде нема, колико сам успео да приметим. Упаднеш у бус и ако видиш празно место трчиш да седнеш (ако си један од оних што седе), да ти га не би неко заузео.
  Чудаци су интересантни... Мада тај твој може бити да је неки психо... :)

  ОдговориИзбриши
 7. hahaha... dobar si! sad sam se podsetila da obožavam što mi je sve blizu, i što skoro svuda lako stižem pešaka, polagano! :)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive