12. новембар 2009.

Културо, еве ме (1)

Хоћу да кажем да је доста. Чега, питате се? Лажног просвећивања и наметања погрешних решења.
Из дана у дан све је више полуписмених (што је добро с неке стране) али је притом све мање писмених људи (што је ужасно лоше). Зашто? Зато што се култура преместила из културно-просветних установа у мас-медије. Како то? Тако што више људи гледа телевизију и чита таблоиде него што иде у школу или у библиотеке, књижаре и чита нешто што заиста има смисла читати. И тај тренд лагано расте, упркос свим напорима да се сузбије.
Комерцијализација свакаквих глупости доводи до заглупљивања народа. Искоришћавање сваког атома нечега што код простих и необразованих људи може изазвати пажњу, дивљење, па и давање новца ради праћења тога "нечега" доводи исте те људе до нивоа свести када се не знају сами снаћи у ситуацијама када је то заиста потребно, до те мере да то више није комично већ постаје трагично.
Стефан је негде најавио да ће писати "Неки нови речник" или тако нешто (нисам га лепо спеловао тј. нисам га правилно написао, али неће се наљутити јер то овде није сврха) и већ претпостављам чиме ће се ту бавити (мада можда и грешим, нека ме исправи). Нећу да прејудицирам ништа, али осећам да ће се та његова рубрика страшно добро уклопити са овом мојом коју започињем овим постом.
У овој рубрици бацаћу осврт на неке језичке проблеме са становишта граматике и правописа (правопис је значајно интересантнији, али је граматика нешто неизбежно и у чему се константно на истим местима греши из дана у дан). То не значи да сам ја ауторитет да бих о томе говорио или писао, али свакако сматрам да неке ствари једноставно знам. Ако у нешто нисам сигуран, користим се добрим изворима и понекад проведем сате тражећи оно што ме интересује, а када једном пронађем - то остаје запамћено.
Наравно да се ни ја баш увек не служим граматиком и правописом онако како је то предвиђено. Време је показало да се народни (говорни) језик развијао другачије од књижевног језика, што је и логично јер када неко хоће да саопшти нешто важно, а да то буде и што је краће могуће (време је новац), често долази до измене речи, изостављања неких реченичних делова, а када се то устали настаје измена у говорном језику. Књижевни језик је нешто статичнији и у њему важе строго утврђена правила која се нешто ређе мењају. Сматрам ипак да је важно да у свакодневној комуникацији, колико је год то могуће, речи и реченице исказујемо правилно, смислено и да поштујемо правила прописана граматиком и правописом српског језика. То је нарочито важно у писању, јер је ружно видети реченицу која нема ни почетак ни крај, да јој мало и од средине фали, а да су слогови раздвојени на погрешним местима или да се две речи пишу као једна, а једна као две, да се апостроф ставља на погрешним местима итд. Специјални пример за наше говорно подручје су два писма која не разумеју, а често и не знају у потпуности сви људи. Неки не знају да пишу ћирилицу, неки латиницу. Неки их знају, али измишљају неко своје треће писмо у коме мешају знакове из претходна два. Најгори су они који не знају ни да читају.
Ипак, у највећи очај падам када неко користи комбинацију ошишане латинице и знакова из страних абецеда. Не знам да ли постоји већа накарада у српском језику (који више не личи на српски) од тога. Просто ми се преврће стомак (заиста сам развио физичку одбојност) када видим комбинације xaxa (уместо haha), sx, dzx, tj, y (уместо u) и оног најгорег што је ико могао да пренесе код нас - w! Колико само неозбиљности и непоштовања према језику неко може изразити оваквим начином писања, а гледајући то писмо, из неког разлога осећам да та особа не поштује ни моју личност. Најпогубнији моменат у коришћењу оваквих конструкција био је када су и дебилни момци преузели ове конструкције од својих зиљавих девојчица, да би и они постали кул (толико уличних израза). Ипак, у модерном мушком друштву овакви потези обележавају фегете (срп. педере) и папучиће, тако да момци свесни тога углавном избегавају то. Интересантно је и да слово w може да се користи уместо доброг дела наших сугласника (v, l, j, lj, r...) те је значење прилично тешко схватити ако их има више у једној речи (што је често случај, нпр. wowim te) :@ Најважније од свега је да су практично оформљени покрети који су против увођења таквог начина писања у српски свакодневни говорни језик, али се чини да нас има прилично мало...
У следећој епизоди сазнаћете како се преко телевизије у младе мозгове усађује погрешна представа о граматици на једном интересантном примеру, и како се исправља свест о граматици на другом интересантном примеру.

3 коментара:

 1. Нажалост, и сама сам била у фази кад сам често користила све те искривљене облике латинице!
  Већ неко време то више не чиним. Била је нека група или тако нешто на фејсу "Вук Караџић се преврће у гробу због нашег слова W"
  То ме је много насмејало. Вука, као прво, латиница није баш ни занимала.

  ОдговориИзбриши
 2. Као и обично, све сам ја то прошао. У другом разреду средње сам писао смс поруке са комбинацијама "tj, sh, dj, ch, dz" (али само тим комбинацијама, чак ни за ж нисам имао комбинацију) јер нисам имао слова са квачицама у телефону, а понекад је било бесмислено прочитати моју поруку без тога. Наравно, нисам користио x уместо h, и што ми је некако најважније - нисам користио w. После три-четири месеца писања таквих порука, вратио сам се на старо. То је било отприлике тачно на време, јер је после још пар месеци већ почело да се користи w, а после тога и x (икс) у свим могућим комбинацијама и за замену сваког могућег слова.
  Што се тиче овога у вези са Вуком, мислим да си у праву, али не можемо очекивати да сви креатори група имају некакво предзнање о теми о којој расправљају =) ........ma ko sxisxa Wuka, pisatjemo onako kako mi hotjemo........ (одвратно)

  ОдговориИзбриши
 3. И мене је то држало управо три, четири месеца:)
  Слажем се:) Тај стил је одвратан.

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive