05. октобар 2009.

Money makes the world go round...

или ипак можда нешто друго?

ово је допуна, можда нешто као коментар на пост Новац или љубав на Железници.

Дакле шта је оно што покреће, шта је оно што је вредније и што је, можда, суштина? Хтео сам да употребим и реч смисао али мислим да она овде није погодна јер човек у свему (буквално, зачудили бисте се када бих поменуо неке од ствари...) може пронаћи смисао свог живота.
Филозофија о чувеној теми новац или љубав? траје вековима уназад, али у последње време (последњих деценија, можда векова) заиста узима маха. Због чега? Променама друштвених уређења у државама света мењао се комплетан систем вредности. Негде је то било добро, негде је то било лоше. Показало се, међутим, да су стари системи ефикаснији и вреднији од нових који долазе из дана у дан. С развојем науке, технологије али и социологије појављују се све гори и гори друштвени системи и све је већи поремећај оног система вредности којег неки називају правим.
А сви верују да је њихова вера вера у оно право и главно...
Материјалне вредности све су више на лествици тог "система" док су све ниже оне духовне вредности, вредности којима су углавном тежили највећи и најмоћнији умови света (они који нису одступали од већине, па се бавили прорачунима освајања света... Ако се такви људи уопште могу назвати моћним умовима, јер углавном на крају читав њихов труд падне у воду).
Путем мас-медија шири се сва та пропаганда, и све то што чујете могу вам рећи да заиста није истина, бар 45% је измењено и погрешно интерпретирано, а 90% је прећутано. Ставља се акценат на небитне ствари како би се народу замазале очи и како би се лакше покорио. Јер кад народ чује оно што он хоће (мада је то код нас изузетно ретко, осим пред изборе) лако га је повести за собом као стадо оваца што блејећи иде на клање...
Вратите се успешним филозофијама. Вратите се истоку, већина "духовних" ствари која је потекла са запада је тотална пропаст. Не причамо о ренесанси, периоду развоја науке, уметности и културе уопште, већ о новом, савременом добу, где вам свакакве глупости лансирају само да би се одржало оно чувено хлеба и игара (или хлеба, игара и крви, како би рекао Бора Ђорђевић). Проучавајте корисне ствари. Уколико има вас који бисте то, а знам да вас има... Нажалост у последње време све је мање оних који би да уче корисне ствари, све је већи број оваца. Превелики број пута сам увредио овце у овом посту.
Да закључим... Уместо да се питамо Љубав, шта је то?, као што се то већина наших вршњака пита (Бајага је морао и да објашњава...), окренимо се мало ведрим животним стварима. Нека нам дан почне осмехом и када нам је најтеже... Тако су радили и наши преци. Они нису знали за смарање и за досаду. Алат у руке (шта год тај алат био, можда су и саме руке), памет у главу и радите (ово сам већ саветовао више пута).
И... Коментар на онај горе поменути пост:4 коментара:

 1. Да, заборавих да кажем Милици да сам овде писао коментар јер тамо нисам могао. Свака част на новом дизајну али провери функције ;)

  ОдговориИзбриши
 2. Проверила сам. Замолила бих те да пробаш још једном из разлога да бих видела да ли функционише.
  Искрено, уопште ми се не свиђа тај мој пост. Потпуно сам незадовољна начином на који сам приступила на дату темму. А ни дизајн. Тако да, дизајн ћу врло ускоро опет да променим.
  Што се тиче твог коментара, веома ми се свидео, без обзира што си се баш удаљио од моје теме.
  Узгред, знаш ли ти можда како сад да вратим бројач посета (ако се уопште може вратити)?

  ОдговориИзбриши
 3. Свиђа ми се нови стари дизајн... Овај нови нови је био малкице дречав :)
  Тешко да можеш да га вратиш. У ствари не знам ни како си га ставила, вероватно ако га ставиш поново можеш да поставиш иницијалну вредност на онај број који је био када си променила дизајн, ако се уопште сећаш колико је то било...
  Нажалост опција мењања дизајна није баш прилагођена за чување додатака, тако да следећи пут кад будеш мењала било би добро да покупиш кодове тих додатака да би их лакше вратила ;)

  ОдговориИзбриши

ТоМЦии ће бити драго да прочита и ваше мишљење о овој причи... Будите слободни да коментаришете по свом нахођењу.
НАПОМЕНА:
Спамери и остали мал(в)ерозни биће перманентно избрисани, стога их молим да не кваре ТоМЦиино расположење!

Blog Archive